Krokante tofu uit de oven

Tofu: je moet er van houden, dacht ik altijd. Zelfs toen we een kleine vijf jaar geleden in Indonesië waren, vond ik de tofu daar niet lekker. Ik heb het er een paar keer geprobeerd, maar die sponzige textuur is niks voor mij. Gelukkig leerden we al op de eerste avond van het bestaan van tempeh, en oeioei wat werd dat overal lekker klaargemaakt! Knapperig, met een stevige textuur, pittig, zoet of hartig, het was allemaal even heerlijk.

Krokante tofu uit de oven

Tofu en tempeh

Terug in Nederland ging ik dus eerst aan de slag met tempeh. In de loop der jaren perfectioneerde ik mijn recept voor tempeh goreng en later volgde ook nog spicy tempeh. De tofu liet ik lekker voor wat het was. Maar toen ik op Instagram bij Yoga Girl tofu voorbij zag komen die zó krokant was dat je ermee op en bord kon tikken, wilde ik het natuurlijk nog eens proberen. Na wat experimenteren ontstond zo dit recept voor krokante tofu uit de oven.

Krokante tofu uit de oven

Krokante tofu

De eerste keer dat ik dit maakte, was het onderdeel van een vegan gado-gado bowl naar recept van Joyce van de vegan blog Never not Cooking. Absoluut een aanrader, maar stiekem was de tofu nog niet helemaal zoals ik hem wilde. Perfect van textuur, maar de smaak was nog niet optimaal. Prima reden om het gauw nog eens te maken dus! En die krokante tofu was een schot in de roos. Zelfs mijn man, die zo mogelijk nog minder van “gewone” tofu houdt dan ik, vond het spul zo ontzettend lekker.

Knapperige tahoe

Dus houd je niet van tofu? Probeer het dan eens zo! Heerlijk om met wat andere Indonesische gerechten te serveren, of juist zo als snack met een beetje ketjap manis. Met een beetje marinade wordt het krokant en klef, en met (de pindasaus van) de genoemde gado-gado bowl is het ook smullen.

Krokante tofu uit de oven

Zelf crispy tofu maken

Tofu is doorgaans zo sponzig omdat het vochtig spul is. Om het wat steviger te maken, moet je de tofu eerst een beetje laten uitlekken. Daar heb je een schone theedoek, een bord, een zware pan en nog iets zwaars (nog een zware pan, een paar liter water, blikjes voedsel) voor nodig. De tofu moet minimaal een half uur onder gewicht staan, maar een hele nacht kan ook. Wil je het jezelf makkelijk maken, doe dit dan de dag voor je tofu wilt eten. Na het uitlekken en snijden krijgt de tofu en laagje van kruidenmengsel. Ook dit kan je al een dag van tevoren klaarmaken en de tofu erin doen, zodat je op het moment dat je gaat koken de tofu echt alleen nog maar hoeft te bakken.

Voorbereiding: 10 minuten
Wachttijd: 50 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor krokante tofu voor 2 personen:

  • 1 blok tofu (uitlekgewicht 325 gr)
  • 2 el maizena
  • 1 el olijfolie
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1/2 tl sambal oelek
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl pimentón
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/4 tl zout

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (3 reacties) Loading...


Krokante tofu maken

Snijd om te beginnen de tofu horizontaal doormidden. Vouw je theedoek dubbel en leg de plakken tofu erop. Vouw de theedoek dicht en leg het pakketje op een bord. Zet hier je zware pan op en verzwaar deze verder. Laat zo minimaal 30 minuten maximaal 8 uur staan.

Tofu met een korstje

Snijd de uitgelekte tofu vervolgens in blokjes van ca 2×3 cm. Meng voor het kruidenlaagje alle overige ingrediënten door elkaar. Meng de blokjes tofu hier doorheen, tot ieder blokje bedekt is met een laagje van het mengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Leg de tofublokjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de blokjes in 30-35 bruin en krokant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.