Niet alleen over het uiterlijk van Plants Only Kitchen ben ik laaiend enthousiast, maar ook de receptuur vind ik echt awesome. Deze tofu köfte zijn daarvan een perfect voorbeeld. Ik lust helemaal geen tofu, behalve als ie flink knapperig is.
Maar guess what?! Deze tofu köfte zijn echt waanzinning. Barstensvol smaak, stevig als köfte van gehakt en met de bijgerechten heb je echt een superfeestelijke maaltijd!
Vegan gehakt
Ik had écht niet gedacht dat een gerecht dat vegan is “gemaakt”, zo lekker kon zijn. Ik houd niet zo van vleesvervangers, en dat is dit natuurlijk wel. Maar wauw, dit is dus zo waanzinnig lekker dat we de dag erna de citroenpasta uit het boek hebben gemaakt en deze week de bonenburgers op het weekmenu hebben staan!
Ook de yoghurtsaus in dit recept is vegan. Ik kies daarvoor meestal voor Alpro Mild&Creamy, dat lijkt het meest op “echte” yoghurt. Dit recept staat overigens in het boek voor 4 personen. Ik heb het hele recept gemaakt voor de meneer, de peuter en mezelf en het ging schoon op. Meer voor 2 flinke eters dus.
Zo maak je vegan tofu köfte voor 2 grote eters:
- Kooktijd: 30 minuten
- 280 gr tofu
- 3 bosuien
- 3 tenen knoflook
- 1/2 rode peper
- een hand muntblaadjes
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl pimentón
- 4 el bloem
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl fijn zout
- 1/4 komkommer
- een handje muntblaadjes
- 250 gr plantaardige yoghurt
- 1 tl paprikapoeder
- sap van 1/2 citroen
- pita’s, sla, tomaat, rode ui en hummus
Voor de tofu köfte
Voor de yoghurtsaus
Om te serveren:
Zo maak je het
Wikkel de tofu in een schone theedoek, zet er iets zwaars op en zet 10 minuten opzij. Pak daarna de tofu uit en dep droog. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vegan köfte
Snijd de bosuitjes in heel dunne ringetjes, pers de knoflook en hak de rode peper en de van de munt fijn. Prak dan de tofu met een pureestamper in een grote mengkom tot kleine stukjes. Voeg de rest van de ingrediënten voor de köfte toe en meng et je handen door elkaar. Voeg wat extra bloem toe als het tofumengsel te nat is.
Neem een paar eetlepels tofumengsel en vorm met je handen tot een köfte. Herhaal met de rest van het tofumengsel. Leg daarna de köfte op de bakplaat.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op laag vuur met wat neutrale olie en bak de köfte goudbruin in ongeveer 3 minuten. Mogelijk moet je dit in porties doen. Leg de köfte daarna terug op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven.
Vegan yoghurtsaus
Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de komkommer en hak de komkommer fijn. Hak ook de munt fijn. Meng dan de yoghurt met de andere ingrediënten voor de saus.
Serveer de tofu köfte in pita’s met de saus, blaadjes sla, plakken tomaat, ringen rode ui in hummus.
Laat hier weten wat je er van vindt