Dol als ik ben op spruitjes vond ik het hoog tijd om er weer eens een traybake mee te maken. Aangezien ik datzelfde dacht over zoete aardappel, besloot ik de twee te combineren. Beide groenten hebben bovendien baat bij een saus die ze lekker wat pep geeft, en dat is precies wat de miso-gembersaus doet.
Vegan traybake met zoete aardappel en spruitjes
Zo ging ik dus aan het experimenteren in de keuken. Het resultaat was deze heerlijke vegan traybake. Die kun je as is eten, maar een dot (zelfgemaakte) hummus maakt hem helemaal af. Een beetje peterselie erover is niet alleen heel lekker, maar geeft de traybake ook een visuele oppepper. Liever wat extra groente? Kies dan voor veldsla!
Gekookte rijst is hier lekker bij, maar wij vonden het nog lekkerder om de hummus op wraps te smeren en die te vullen met de groente en de extra saus. Dus doe vooral wat jou het lekkerst lijkt!
Oh enne, die miso? Die koop ik gewoon bij de appie. Je moet het allemaal niet te ingewikkeld maken, zeg ik altijd maar.
Zo maak je traybake met spruitjes, zoete aardappel em miso-gembersaus:
- Kooktijd: 45 minuten
- 500 gr spruitjes (schoon gewicht)
- 500 gr zoete aardappel
- optioneel: hummus, peterselie en/of sla en wraps of rijst om te serveren
- 1 el gembersiroop
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el miso
- 1 el citroensap
- 3/4 tl pimentón
- 1 teen knoflook
Voor de miso-gembersaus
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Snijd grote spruitjes in de lengte doormidden, laat de kleintjes heel.
Schrob de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van 2-3 cm rondom. Hussel de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat door elkaar.
Traybake met miso-gembersaus
Maak dan de miso-gembersaus. Dit gaat het makkelijkst met een staafmixer, maar met een kom en een garde lukt het ook.
Pers daarvoor de knoflook uit boven een maatbeker (of kom dus) en doe de rest van de ingrediënten erbij. Pureer of klop tot een gladde saus.
Makkelijke traybake met spruitjes
Schenk 3/4 van de saus over de groenten en hussel alles nog eens goed om. Rooster de groenten vervolgens 25-30 minuten in de oven, tot de zoete aardappel lekker zacht is en alle groenten gebruind zijn. Het is slim om de groente tussendoor 1 of 2 keer om te scheppen.
Serveer met de rest van de saus en – als je wilt – een dot hummus.
Laat hier weten wat je er van vindt