Peterseliepesto

Zelfgemaakte pesto

Wie mij al wat langer volgt, weet waarschijnlijk wel dat ik dol ben op pesto in allerlei varianten. Met feta, met rucola of zelfs met wortelloof! Deze versie met platte peterselie is mijn nieuwe favoriet: bomvol smaak en zonder ingewikkelde of dure kruiden.

Zoals alle soorten pesto is deze peterseliepesto heerlijk door de pasta of met geroosterde groenten. Ik maakte de peterseliepesto voor een traybake met spruitjes, dat recept komt maandag online.

Peterseliepesto maken

Het makkelijkste maak je pesto in een groot staafmixerbakje. Voor grotere hoeveelheden kun je ook een keukenmachine gebruiken. Ik gebruik zelf de minifoodprocessor die bij mijn Bamix staafmixer hoort.

De peterseliepesto wordt het lekkerst als je de walnoten even roostert voor je ze in de pesto verwerkt. Je hoeft niet te wachten tot de noten zijn afgekoeld, je kunt ze gewoon warm verwerken.

Pesto bewaren

Je kunt je zelfgemaakte pesto in een potje een paar dagen bewaren in de koelkast. Als er een laagje olijfolie op giet, kan het zelfs zeker een week. Pesto kun je bovendien (in ijsblokjesvormen of in potjes per portie) ook invriezen!

Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor 1 kom peterseliepesto:

  • 30 gr ongezouten walnoten
  • 40 gr Parmezaanse kaas aan een stuk
  • 1 teen knoflook
  • 50 gr platte peterselie (gewicht zonder dikke steeltjes)
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 1 el vers citroensap

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Snijd de kaas in grove brokken. Doe de walnoten, de kaas en de knoflook bij elkaar in de mixer en maal tot grove korrels. Snijd de peterselie grof en doe die erbij in de mixer. Voeg twee el olijfolie toe en maal tot een pesto. Voeg olijfolie, citroensap, zout en peper naar smaak toe. Het kan dus goed zijn dat je olijfolie overhoudt, dat hangt ervan af welke consistentie je graag wilt.

Serveer je pesto met wat je maar lekker vindt. Een lik op een belegde boterham of crackers is ook heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.