Knapperige broccoli met wortelloofpesto

Broccoli uit de oven

Hier in huis is broccoli één van de grote favorieten. Met stip op 1 staat knapperige broccoli, op de voet gevolgd door salade van rauwe broccoli. Die laatste is voor H nog niet zo lekker, maar deze knapperige broccoli – “bokkie inne pieppiep” – vindt hij heerlijk! Net als wij trouwens. De combinatie met kikkererwten is bovendien ideaal: op deze manier heb je een volledige maaltijd op een bakplaat.

Broccoli eten met kinderen

Nu moet ik eerlijk toegeven dat H sowieso een behoorlijk makkelijke eter is. Hij lust zeker niet alles, maar de meeste groenten die hij aan een vork kan prikken of met de hand kan eten gaan er prima in. Alles wat groen en warm is heet “bokkie”, en verder is hij dol op komkommer, tomaatjes, avocado en paprika. Ook veel handfruit vindt hij heerlijk, en zo lang we vlees of vis maar worst noemen, eet hij het allemaal. Kaas (“taas!”) is ook erg populair, en pasta al helemaal, dus de meeste avonden eten we zonder al te veel strijd. Sowieso proberen we van het eten nooit een gevecht te maken, “dan eet je maar niet” valt bij ons vrij vaak.

Ik moet er eerlijk bij zeggen dat we hem de laatste tijd vaak wel een bordje pap geven als hij zijn diner niet eet, want anders wordt hij zo rond een uur of vijf, half zes wakker van de honger en dat is voor niemand leuk.

Pesto van wortel

Ik gooide het loof van wortelen altijd weg, maar door een recept in Slim zonder pakjes en zakjes (waar ik natuurlijk ook weer wat aan heb veranderd) was ik benieuwd. Ik was aangenaam verrast door deze pesto. Wortelloof blijkt, zeker in combinatie met wat citroensap een beetje droppig te smaken, bijna als dragon, maar dan minder sterk. In combinatie met pittige knoflook en hartige kaas waanzinnig lekker! Heb je geen wortelloof? Geen probleem, gebruik dan 75 gram rucola. Uiteraard geeft dat een andere smaak, maar een beetje bitterheid en pit passen ook uitstekend bij dit gerecht!

Zelf pesto maken

Ik gebruik de laatste tijd in plaats van gewone zwarte peper vaak deze citroenpeper. Dat maakt het gerecht net iets frisser. Heb je geen citroenpeper, gebruik dan versgemalen zwarte peper. Ook ben ik erg dol op gerookt zeezout, dat geeft wat meer diepte aan de smaken. Ook daarvoor geldt: gewoon vervangen door de reguliere variant.

Wachttijd: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor knapperige broccoli met wortelloofpesto:

    Voor de knapperige broccoli met kikkererwten

  • 1 stronk broccoli
  • 1 blik kikkererwten
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el vers citroensap
  • citroenpeper (optioneel)
  • Voor de wortelloofpesto

  • 30 gr blanke amandelen
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 1 bos wortelloof (alleen de zachte delen), grondig gewassen
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 1 el vers citroensap
  • gerookt zeezout (optioneel)

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Broccoli uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Snijd de broccoli in roosjes. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Stort de kikkererwten en de broccoli op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en een el citroensap en bestrooi met zout en zwarte (citroen)peper naar smaak. Bak de groenten in de oven in ongeveer 25 tot 30 minuten knapperig.

Wortelloofpesto

Maak ondertussen de pesto. Rooster daarvoor de amandelen kort in een droge koekenpan. Doe ze in de keukenmachine of het staafmixerbakje met de kaas en de knoflook en maal tot een redelijk fijn geheel. Voeg dan het wortelloof en 3 el olijfolie toe. Maal tot een mooie pesto. Voeg als je de pesto dunner wilt meer olie toe. Proef en maak op smaak met (gerookt) zout, peper en citroensap.

Serveer de knapperige groenten met de wortelloofpesto. Wil je meer? Een stuk stevig brood en/of een gebakken visje is hier erg lekker bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.