Koude komkommer-meloensoep

Koude komkommer-meloensoep

Koude komkommer-meloensoep: een frisse soep die toch ook bij koud weer lekker is. Romig door de (soja)yoghurt en met van alles te combineren.

Het recept voor deze koude komkommer-meloensoep is een variatie op een recept dat ik ergens begin 21e eeuw (!) uit een Libelle (!!) van mijn moeder plukte. Inmiddels heeft het heel wat veranderingen doorstaan, maar nog altijd is deze soep een doorslaand succes. Zowel met warm weer (dit weekend hoop ik!) als met koud weer, zelfs met kerst en op mijn verjaardag in maart, is deze komkommer-meloensoep een aanrader.

Koude komkommer-meloensoep

Soep met komkommer

De smaken van de meloen en de komkommer gaan verrassend goed samen. Zeker toen ik de soep voor de eerste keer maakte, was ik echt verbaasd. Inmiddels weet ik dat komkommer en meloen tot dezelfde plantenfamilie behoren, net als bijvoorbeeld pompoen en courgette, en is het iets minder vreemd, maar desondanks oogst deze soep altijd weer blij verraste gezichten.

Koude komkommer-meloensoep

Soep met meloen

Ik serveer de komkommer-meloensoep altijd in glaasjes, dat staat leuk en zorgt ervoor dat je ofwel een klein voorgerechtje hebt, ofwel een hapje, ofwel een onderdeel van een voorgerecht in meerdere delen.

Vegan soep

Je kunt deze soep ook koemelkvrij en vegan maken door in plaats van Griekse yoghurt sojayoghurt te gebruiken. Neem dan wel de mild & creamy variant, die komt qua smaak het dichtste in de buurt.

Koude komkommer-meloensoep

Zo maak je 2 kommen of 4 glaasjes koude komkommer-meloensoep:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1/2 komkommer
  • 1/4 tl fijn zout
  • 1/4 galiameloen
  • 50 gr plantaardige yoghurt
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 takjes munt

Zo maak je het

Koude soep maken

Schil de komkommer en snijd hem in stukjes. Bestrooi die met het zout en laat ze in een zeef of een vergiet een half uur uitlekken. Snijd ondertussen de meloen in stukjes.

Meloensoep maken

Haal de muntblaadjes van de takjes. Pureer in een kom of kan met een staafmixer de komkommer met de meloen, de yoghurt, de olijfolie en de helft van de muntblaadjes. Maak op smaak met zout en peper en laat minimaal drie kwartier koelen.

Serveer de soep ijskoud, met de rest van de muntblaadjes en een sliertje olijfolie. Plakjes minikomkommer maken de look helemaal af.

Kleine croutons of geroosterde tuinbonen zijn hier ook heerlijk in!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt