Het recept voor deze koude komkommer-meloensoep is een variatie op een recept dat ik ergens begin 21e eeuw (!) uit een Libelle (!!) van mijn moeder plukte. Inmiddels heeft het heel wat veranderingen doorstaan, maar nog altijd is deze soep een doorslaand succes. Zowel met warm weer (dit weekend hoop ik!) als met koud weer, zelfs met kerst en op mijn verjaardag in maart, is deze komkommer-meloensoep een aanrader.
Soep met komkommer
De smaken van de meloen en de komkommer gaan verrassend goed samen. Zeker toen ik de soep voor de eerste keer maakte, was ik echt verbaasd. Inmiddels weet ik dat komkommer en meloen tot dezelfde plantenfamilie behoren, net als bijvoorbeeld pompoen en courgette, en is het iets minder vreemd, maar desondanks oogst deze soep altijd weer blij verraste gezichten.
Soep met meloen
Ik serveer de komkommer-meloensoep altijd in glaasjes, dat staat leuk en zorgt ervoor dat je ofwel een klein voorgerechtje hebt, ofwel een hapje, ofwel een onderdeel van een voorgerecht in meerdere delen.
Vegan soep
Je kunt deze soep ook koemelkvrij en vegan maken door in plaats van Griekse yoghurt sojayoghurt te gebruiken. Neem dan wel de mild & creamy variant, die komt qua smaak het dichtste in de buurt.
Zo maak je 2 kommen of 4 glaasjes koude komkommer-meloensoep:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 20 minuten
- 1/2 komkommer
- 1/4 tl fijn zout
- 1/4 galiameloen
- 50 gr plantaardige yoghurt
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 takjes munt
Zo maak je het
Koude soep maken
Schil de komkommer en snijd hem in stukjes. Bestrooi die met het zout en laat ze in een zeef of een vergiet een half uur uitlekken. Snijd ondertussen de meloen in stukjes.
Meloensoep maken
Haal de muntblaadjes van de takjes. Pureer in een kom of kan met een staafmixer de komkommer met de meloen, de yoghurt, de olijfolie en de helft van de muntblaadjes. Maak op smaak met zout en peper en laat minimaal drie kwartier koelen.
Serveer de soep ijskoud, met de rest van de muntblaadjes en een sliertje olijfolie. Plakjes minikomkommer maken de look helemaal af.
Kleine croutons of geroosterde tuinbonen zijn hier ook heerlijk in!
Marianne zegt
Hi! Lijkt me echt lekker dit, en inderdaad heel leuk in kleine glaasjes als amuse! Ga ik zeker proberen! Grtjes, Marianne
EM's REAL FOOD zegt
Leuk! Veel kookplezier!