Koude komkommer-meloensoep

Koude komkommer-meloensoep

Koude komkommer-meloensoep: een frisse soep die toch ook bij koud weer lekker is. Romig door de (soja)yoghurt en met van alles te combineren.

Het recept voor deze koude komkommer-meloensoep is een variatie op een recept dat ik zeker 9 jaar geleden uit een Libelle (!!) van mijn moeder plukte. Inmiddels heeft het heel wat veranderingen doorstaan, maar nog altijd is deze soep een doorslaand succes. Zowel met warm weer (dit weekend hoop ik!) als met koud weer, zelfs met kerst en op mijn verjaardag in maart, is deze komkommer-meloensoep een aanrader.

Koude komkommer-meloensoep

Soep met komkommer

De smaken van de meloen en de komkommer gaan verrassend goed samen. Zeker toen ik de soep voor de eerste keer maakte, was ik echt verbaasd. Inmiddels weet ik dat komkommer en meloen tot dezelfde plantenfamilie behoren, net als bijvoorbeeld pompoen en courgette, en is het iets minder vreemd, maar desondanks oogst deze soep altijd weer blij verraste gezichten.

Soep met meloen

Ik serveer de komkommer-meloensoep altijd in glaasjes, dat staat leuk en zorgt ervoor dat je ofwel een klein voorgerechtje hebt, ofwel een hapje, ofwel een onderdeel van een voorgerecht in meerdere delen.

Vegan soep

Je kunt deze soep ook koemelkvrij en vegan maken door in plaats van Griekse yoghurt sojayoghurt te gebruiken. Neem dan wel de mild & creamy variant, die komt qua smaak het dichtste in de buurt.

Koude komkommer-meloensoep

Zo maak je 2 kommen of 4 glaasjes koude komkommer-meloensoep:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1/4 komkommer
  • 1/4 galiameloen
  • 100 gr Griekse yoghurt (of sojayoghurt dus)
  • 2 takjes munt

Zo maak je het

Schil de komkommer en snijd hem in stukjes. Bestrooi die met wat zout en laat ze in een zeef of een vergiet een half uur uitlekken. Snijd ondertussen de meloen in stukjes.

Meloensoep maken

Spoel de komkommer vervolgens af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier. Haal de muntblaadjes van de takjes. Pureer in een kom of kan met een staafmixer de komkommer met de meloen, de yoghurt en de helft van de muntblaadjes. Maak op smaak met zout en peper en laat minimaal drie kwartier koelen.

Koude soep maken

Deze soep is zowel ijskoud als een beetje koud heerlijk. Je kunt de soep met muntblaadjes decoreren, maar ook met bijvoorbeeld eetbare bloemblaadjes, geroosterde tuinbonen, kleine croutons of hamsnippers.

Als je de soep als onderdeel van een voorgerecht in meerdere delen wilt serveren, dan kan ik bruschette ernaast aanraden, maar capresespiesjes zijn er ook heerlijk bij!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt