Zomerse meloensalade

Morgen is het dan eindelijk echt zomer. Hoog tijd dus voor een gerecht voor bij de barbecue! Om weer eens iets anders dan het vaste rondje tomaat/sla/andere blaadjes als side salad te maken, greep ik onlangs terug op mijn recept voor salade met feta en gegrilde watermeloen, maar dan toch weer helemaal anders. Meloen als hartig gerecht vind ik heerlijk, dus het was hoog tijd voor nog een zomerse meloensalade.

Deze salade is heerlijk fris voor naast bijvoorbeeld gegrilde vis, maar is ook smaakvol genoeg om met wat brood als lunch te dienen.

Zomerse meloensalade

Zomerse meloensalade

Door afgezien van de meloen hartige smaken te gebruiken, komt deze salade niet heel zoet voor. Wel heel erg lekker, en echt anders dan anders. De prachtige kleuren helpen natuurlijk ook enorm mee om er een feestelijk gerecht van te maken. Ik heb voor mijn versie gegrilde bosui gebruikt, omdat we toch de barbecue aan hadden. Dit hoeft natuurlijk niet: ook rauwe bosui is heerlijk in de meloensalade.

Het is het lekkerst als je de meloen en de bosui met de vinaigrette een half uurtje laat staan voor je de kruiden toevoegt, maar nodig is dat niet. Kijk dus gewoon of je hier tijd voor hebt.

In de vinaigrette gebruik ik wodka voor een extra kick. Eten er kinderen of zwangeren mee, dan kun je de wodka gewoon weglaten. Heb je geen wodka in huis, dan is gin denk ik ook lekker. Of laat de wodka voor de zekerheid weg en gebruik extra peper voor je kick.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor zomerse meloensalade voor 2 personen:

  • 800 gr watermeloen (gewicht met schil)
  • 1/2 canteloupemeloen (zo'n oranje)
  • 4 (gegrilde) bosuitjes.
  • 1 el vers citroensap
  • 1/2 el wodka
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl chilivlokken
  • grof zeezout
  • 20 gr platte peterselie
  • 2 handen rucola
  • 20 gr pistachenoten

Zomerse meloensalade

Meloensalade maken

Snijd beide soorten meloen uit hun schil en snijd er hapklare blokjes van. Snijd de bosuitjes in ringen. Doe de meloen en de bosui in een saladeschaal. Klop een vinaigrette van het citroensap, de wodka, de olijfolie, de chilivlokken en grof zeezout naar smaak. Meng de vinaigrette door de meloensalade en laat indien mogelijk een half uur of langer staan om de smaken te laten intrekken.

Snijd de peterselie en de rucola grof. Hak de pistachenoten. Meng de kruiden en de noten door de salade en serveer meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *