Courgetti maakte ik natuurlijk al vaker, maar eigenlijk nog niet eerder met een lichte, zomerse saus. Niet dat ricotta zo calorie-arm is (haha, stel je voor), maar de lichte, frisse smaak van de citroenricotta bij de iets bittere en aardse smaak van de courgetti was een nieuw experiment. Gelukkig waren de courgetti met citroenricotta zeer geslaagd, dus het recept deel ik graag met jullie. Maak maar gauw, nu de courgettes nog volop in het seizoen zijn.
Lowcarb courgetti
Ik houd ervan om bij iets lichts en koolhydraatarms als courgetti een volle, romige saus te serveren (kijk maar hier en hier). Anders vind het ik meteen zo heel karig lijken. De kunst is natuurlijk wel om van je lowcarbgerecht dan niet meteen een onwijze kaas/spek/room bom te maken. Ik kan me voorstellen dat deze courgetti met citroenricotta hartje winter niet helemaal bevredigend zijn, maar in de (na)zomer is dit echt een heerlijk licht en fris gerecht.
Courgetti als voorgerecht
Je kunt de courgetti met citroenricotta overigens ook prima als voorgerecht serveren, dan is het voldoende voor 4 personen. Het recept halveren kan natuurlijk ook. De hoeveelheid ricotta en citroen geeft voldoende saus. Houd je van veel saus over je pasta of courgetti, dan raad ik je aan anderhalve keer zoveel saus te maken, maar nodig is dat zeker niet.
De saus is bij het maken vrij dik, maar dat komt allemaal goed wanneer je hem met de courgetti mengt. Veel mensen serveren hun courgetti rauw, maar dat vind ik niet lekker. Door de courgetti even te verwarmen, komt er vocht vrij. Door de warme, iets vochtige courgetti te mengen met de citroenricotta, ontstaat vanzelf een mooie, zijdeachtige saus. Eigenlijk net zoals wanneer je pasta met aanhangend vocht door een saus mengt.
Zo maak je courgetti met citroenricotta voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 middelgrote courgettes
- 3 tenen knoflook
- 180 gr ricotta
- 1 citroen
- handje basilicumblaadjes
- Parmezaanse kaas naar smaak
Zo maak je het
Courgetti maken
Maak slierten van de courgettes. Dat gaat het handigst met een spiralizer, maar ook met een speciale dunschiller kan het. Of snijd de courgettes met de hand in dunne reepjes. Snijd de restjes die je hierbij krijgt ook in dunne reepjes.
Frisse citroenricotta
Snijd de basilicum fijn. Doe de ricotta in een schaal. Rasp hierboven en schil van de citroen. Voeg de basilicum, 1 el citroensap en versgemalen peper naar smaak toe. Klop tot een romige saus. Proef de saus: deze moet fris, romig en licht citroenig smaken. Voeg zonodig nog wat citroensap toe.
Warme courgetti
Verhit een wok of diepe koekenpan op middelhoog vuur. Doe de courgetteslierten hier. Pel de knoflook en pers deze uit boven de pan met de courgette. Roerbak het geheel tot de knoflook begint te geuren. Dit duurt maar een minuut of 2-3.
Verdeel de courgetti over twee borden en doe er een dot van de saus op. Maak als je wilt af met wat Parmezaanse kaas, citroenrasp en/of basilicum.
Laat hier weten wat je er van vindt