Cantuccini

Cantuccini

Zelf die harde, zoete, Toscaanse koekjes maken is helemaal niet moeilijk: deze cantuccini staan binnen een uur op tafel en maak je makkelijk zelf!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Na ons bezoekje aan Florence afgelopen januari, wilde ik absoluut proberen om thuis net zulke lekkere cantuccini (of, strikt genomen, cantucci) te maken als ik daar had geproefd. Het was met opgevallen dat de cantuccini in Florence minder hard en droog waren dan die in Nederland, en wat geler van kleur dan je ze hier meestal vindt.

Zelf cantuccini maken

Na enig proberen, kwam ik uit op dit recept. Het is gebaseerd op dit Italiaanse recept (ik heb een talenknobbel), maar ik heb het enigszins aangepast tot deze versie. Cantuccini maken is absoluut niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd en plakkerige vingers. Laat je daardoor echter niet tegenhouden, want cantuccini uit je eigen over zijn veel lekkerder dan uit een pakje!

Cantuccini

Zo maak je 50 cantuccini:

  • Kooktijd: 50 minuten
  • 300 gr bloem
  • 3 eieren
  • 250 gr suiker
  • 200 gr ongezouten, ongeroosterde bruine amandelen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1/2 tl baking soda

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden. Hak de amandelen grof. Doe de bloem, suiker, baking soda en citroenschil bij elkaar in een kom of keukenmachine en roer om.

Doe er 1 ei bij en mix tot het ei is opgenomen. Doe er dan het tweede ei bij en mix tot ook dit is opgenomen. Breek het derde ei in een kommetje, kluts het even los en houd een eetlepel ervan apart. Doe de rest van het ei bij het deeg en meng tot het is opgenomen.

Zelfgemaakte cantuccini

Als je dit met de hand doet, is het even flink kneden en behoorlijk kleverig, maar het komt goed. Meng dan de amandelen door het deeg. Waarschijnlijk krijg je het idee dat je veel te veel amandelen voor de hoeveelheid deeg hebt, maar ook dat komt goed.

Maak dan met flink bebloemde handen rollen deeg op de bakplaat van ongeveer 3-4 cm breed. Is je deeg echt te plakkerig om te verwerken, voeg dan nog maximaal 25 gr bloem extra toe aan je deeg.

Ik kwam tot 4 stroken over de volle breedte van de bakplaat, maar ik heb een kleine oven. Kluts het restje ei met 1 el water los en bestrijk de rollen met dit mengsel. Bak de rollen 10-15 minuten, tot ze beginnen te kleuren. Haal ze dan uit de oven en hevel ze met een spatel voorzichtig – ze zijn nogal breekbaar – over naar een snijplank.

Cantuccini twee keer bakken

Snijd de rollen in plakjes en leg deze plakjes terug op de bakplaat. Hier heb je zeker meerdere sessies/bakplaten voor nodig, want de plakjes nemen natuurlijk meer plek in.

Bak de koekjes in 5-8 minuten goudbruin aan de randen en mooi geel in het midden. Serveer met vin santo als dessert, of bij koffie.

Tip:

Je kunt de amandelen ook (deels) vervangen door pistachenoten, dat is ook heerlijk. Je kunt ook kiezen voor pure chocoladestukje.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt