Stukje gekonfijte bloedsinaasappel op wit bakpapier

Gekonfijte bloedsinaasappel

Eenvoudig en toch spectaculair: gekonfijte bloedsinaasappel. Decoratie voor bijvoorbeeld taart of bonbons. Werkt natuurlijk ook met gewone sinaasappel.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een tijdje terug kreeg ik het in mijn bol: ik wilde zelf chocoladetruffel met sinaasappel maken. Uiteraard vond ik dat die er ook spectaculair uit moesten zien, dus maakte ik deze gekonfijte bloedsinaasappel voor op de chocolade-bloedsinaasappeltruffels.

Stukje gekonfijte bloedsinaasappel op wit bakpapier

Sinaasappel konfijten

Sinaasappel konfijten (het werkt natuurlijk met alle soorten sinaasappel!) is een tijdrovend, maar makkelijk klusje. Je hebt maar drie ingrediënten en een vel bakpapier nodig. Naast de gekonfijte bloedsinaasappel houd je een prachtige siroop over (felroze wanneer je bloedsinaasappel gebruikt), waar je ook nog eens heerlijke cocktails mee kunt maken.

Cocktail met gekonfijte bloedsinaasappel&gin op roze marmeren achtergrond

Koken met sinaasappel

Het met alleen water koken vooraf zorgt dat de bitterheid van het witte deel van de schil wat verdwijnt. Afhankelijk van hoe veel bitter je over wilt hebben, kun je ervoor kiezen om vaker of minder vaak te koken. Ik vond twee keer precies goed, maar ik heb ook recepten gelezen waarin dit wel vier keer werd gedaan.

Zo maak je een voorraadje gekonfijte bloedsinaasappel:

  • Wachttijd: 3 dag(en)
  • Kooktijd: 2 uur
  • 2 bloedsinaasappels 
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 ml water

Zo maak je het

Schrob de sinaasappels met heet water en afwasmiddel goed schoon. Snijd de sinaasappels in dunne plakjes. Kies vervolgens wat voor partjes je nodig hebt. Ik maakte, zoals gezegd, chocoladetruffels, dus ik had kleine stukjes nodig, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor hele of halve plakjes voor bijvoorbeeld de decoratie van een taart. Zorg dat je 100 gr sinaasappelpartjes over hebt. Meer mag natuurlijk ook, maar dan heb je meer siroop nodig. Hoe dat werkt vind je hieronder.

Zelf konfijten

Doe de stukjes sinaasappel in een pan en vul die met koud water. Breng de boel aan de kook. Wanneer het water kookt, giet je de sinaasappels af. Herhaal dit proces één keer, of vaker, als je zoetere gekonfijte sinaasappel wilt.

Maak dan de siroop. Gebruik 2x zoveel suiker als sinaasappel, dus 200 gram, of 2x zoveel als het gewicht van je stukjes. Gebruik evenveel ml water als grammen suiker. Breng dit mengsel aan de kook. Zodra het kookt, voeg je de sinaasappel toe. Laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen tot de inhoud nog warm, maar wel hanteerbaar is.

Zee dan de inhoud boven een kom of maatbeker. Laat de siroop verder afkoelen, giet in een fles of kan en bewaar. Leg de stukjes sinaasappel op een vel bakpapier, zorg dat ze elkaar niet raken.

Sinaasappel drogen

Keer de stukjes gedurende de eerste dag na het bereiden elke paar uur om te voorkomen dat je een droge en een vochtige kant krijgt. Laat de stukjes daarna verder drogen tot ze niet meer plakken en tikken als ze elkaar raken. Hoe lang dat precies duurt, hangt af van de luchtvochtigheid in je huis, maar ga uit van enkele dagen. Bewaar de gekonfijte sinaasappel vervolgens luchtdicht.

Gekonfijte bloedsinaasappel

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt