Nadat we in oktober onze adoptieappelboom hadden leeggeplukt, was het natuurlijk tijd om een recepten met appel te gaan bedenken, want 9 kilo appels omzetten in appelcake, appeltaart, appelwafels, oatmeal lattes, appelpancakes en een keertje in de soep is wel véél zoet. Hoog tijd voor een hartige appelcrumble!
Hartige appelcrumble
Nou staan er inmiddels meer hartige dan zoete crumbles op de site, en dat is niet voor niets. Want een zoete crumble is heerlijk, maar een hartige crumble is vaak veel lekkerder en verrassender.
Appelcrumble met bleekselderij
Toen in onze groentetas bovendien een hele struik bleekselderij zat, besloot ik daarom om die met appel te combineren tot een hartige appelcrumble. Frisse en zoete appel met het intense umami van bleekselderij leek me heerlijk. En dat klopte! Zeker in combinatie met romige geitenkaas en een knapperige kruimellaag bovenop.
Wij zijn allemaal geen grote fans van bleekselderij, maar deze crumble steeg meteen naar een gedeelde eerste plek voor favoriete gerecht met bleekselderij. Te meer omdat er een hele struik bleekselderij in gaat. Er zit immers altijd een hele struik in de groentetas, een met een stengeltje in de bolognese zijn we er niet.
Zo maak je hartige appelcrumble met geitenkaas en bleekselderij voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 400 gr bleekselderij
- 300 gr friszoete appel
- 2 tl maïzena
- 100 gr zachte geitenkaas
- 120 gr havermout
- 40 gr bloem
- 40 gr roomboter
- 1 tl suiker
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de bleekselderij en de appel en snijd de appel in kwarten. Verwijder daarna het klokhuis en snijd het loof van de bleekselderij. Rasp dan de bleekselderij en de appel grof. Dat gaat het makkelijkst en het snelst met een keukenmachine, maar het kan natuurlijk ook op een blokrasp.
Crumble met appel en bleekselderij
Hak de het loof van de bleekselderij grof en doe dit in een ovenschaal. Stort dan de appel en de bleekselderij in de ovenschaal en strooi de maïzena er overheen. Voeg bovendien een halve tl fijn zout en zwarte peper naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar.
Appelcrumble met geitenkaas
Kruimel dan de geitenkaas boven de schaal en schep alles nog eens goed om. Maar vervolgens de kruimellaag. Meng hiervoor de de havermout, de bloem, de boter, de suiker en een snufje zout met messen door elkaar tot het grote kruimels zijn. Wrijf deze vervolgens met je vingers tot fijne kruimels. Dit kan natuurlijk ook in de keukenmachine.
Verdeel dan de kruimels over het appelmengsel. Bak je hartige appelcrumble tot deze goudbruin is.
Petra zegt
Hij was heerlijk. Ik deed half bleekselderij en half wortel. Ook heerlijk.
Ik deed nog walnoten erop.
Ipv suiker erytirol.
Lekker hoor, ook met die geitenkaas. En lijkt me ook super voor kinderen.
Petra zegt
Hij was heerlijk. Ik deed half bleekselderij en half wortel. Ook heerlijk.
Ik deed nog walnoten erop.
Ipv suiker erythritol.
Lekker hoor, ook met die geitenkaas. En lijkt me ook super voor kinderen.