Zuurdesempancakes met appel

Zuurdesempancakes met appel

Heb ji een zuurdesemstarter en vind je het ook zo zonde dat je telkens zoveel moet weggooien? Maak dan eens deze zuurdesempancakes met appel!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Hier op de site vind je allerlei recepten voor pancakes en wafels. Van mierzoet met chocola tot bijna hartig van gistdeeg: ze zijn allemaal even heerlijk. Onlangs is daar een nieuwe favoriet bijgekomen: deze zuurdesempancakes met appel.

Zuurdesempancakes

Laat je niet afschrikken door het gebruik van zuurdesem in dit recept: niet alleen is een starter maken en in leven houden écht heel makkelijk, daarnaast gebruik je voor deze zuurdesempancakes starter die je anders zou weggooien. No waste!

Zuurdesempancakes met appel

Zuurdesem

Net als zovelen besloot ik aan het begin van de quarantaineperiode nu maar eens te proberen om zuurdesembrood te bakken. Met behulp van het recept van Yvette van Boven uit Home Baked (je vindt het recept nu ook hier) had ik al snel een prima starter en bakte ik de heerlijkste desembroden.

Zuurdesemstarter

Het enige dat ik jammer vond, was dat ik elke keer de helft van de starter moest weggooien. Gelukkig bleek ik daarin niet de enige te zijn, en als snel ontdekte ik allerlei recepten voor desemstarter die anders toch weggaat. Deze pancakes zijn mijn eigen versie van allerlei recepten die ik tegenkwam. En lékker dat ze zijn!

Zuurdesempancakes met appel

Pancakes met zuurdesem

In plaats van weg te gooien, gebruik je de oude starter voor een superluchtig pancakebeslag. De volgende ochtend maak je het beslag af en voeg je geraspte appel toe voor heerlijke, fluffy pancakes. Let op: je begint dus al de avond van tevoren.

Zo maak je 10 zuurdesempancakes met appel:

 • Voorbereidingstijd: 5 minuten
 • Wachttijd: 8 uur
 • Kooktijd: 25 minuten
 • 150 gram (ongeveer 125 ml) overgebleven zuurdesemstarter
 • 100 gr bloem
 • 100 gr volkorenmeel
 • 250 ml melk
 • 2 Granny Smiths of andere frisse appels
 • 25 gr roomboter+meer om in te bakken
 • 2 el suiker
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/4 tl zout
 • 2 eieren

Zo maak je het

Zuurdesempancakes voorbereiden

De avond voor je de pancakes wilt eten, meng je de zuurdesem met de bloem, het meel en de melk. Roer goed om, een paar klontjes zijn niet erg. Zet het beslag afgedekt op kamertemperatuur weg.

Beslag met zuurdesem

De volgende ochtend begin je door de appels grof te raspen en bij het beslag te doen. Laat daarna de boter smelten. Roer de gesmolten boter los met de suiker, het bakpoeder, het zout en de eieren. Klop dit prutje vervolgens met de geraspte appel door het beslag heen.

Zuurdesempancakes bakken

Verhit dan een grote koekenpan en laat hierin een klontje boter smelten. Doe hoopjes van telkens ca. 4 el beslag in de pan, en bak zo 10 pancakes. Serveer de pancakes met maple syrup, gebakken spek, kaneel, vers fruit of wat je er maar lekker bij vindt!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt