Hier op de site vind je allerlei recepten voor pancakes en wafels. Van mierzoet met chocola tot bijna hartig van gistdeeg: ze zijn allemaal even heerlijk. Onlangs is daar een nieuwe favoriet bijgekomen: deze zuurdesempancakes met appel.
Zuurdesempancakes
Laat je niet afschrikken door het gebruik van zuurdesem in dit recept: niet alleen is een starter maken en in leven houden écht heel makkelijk, daarnaast gebruik je voor deze zuurdesempancakes starter die je anders zou weggooien. No waste!
Zuurdesem
Net als zovelen besloot ik aan het begin van de quarantaineperiode nu maar eens te proberen om zuurdesembrood te bakken. Met behulp van het recept van Yvette van Boven uit Home Baked (je vindt het recept nu ook hier) had ik al snel een prima starter en bakte ik de heerlijkste desembroden.
Zuurdesemstarter
Het enige dat ik jammer vond, was dat ik elke keer de helft van de starter moest weggooien. Gelukkig bleek ik daarin niet de enige te zijn, en als snel ontdekte ik allerlei recepten voor desemstarter die anders toch weggaat. Deze pancakes zijn mijn eigen versie van allerlei recepten die ik tegenkwam. En lékker dat ze zijn!
Pancakes met zuurdesem
In plaats van weg te gooien, gebruik je de oude starter voor een superluchtig pancakebeslag. De volgende ochtend maak je het beslag af en voeg je geraspte appel toe voor heerlijke, fluffy pancakes. Let op: je begint dus al de avond van tevoren.
Zo maak je 10 zuurdesempancakes met appel:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 8 uur
- Kooktijd: 25 minuten
- 150 gram (ongeveer 125 ml) overgebleven zuurdesemstarter
- 100 gr bloem
- 100 gr volkorenmeel
- 250 ml melk
- 2 Granny Smiths of andere frisse appels
- 25 gr roomboter+meer om in te bakken
- 2 el suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 2 eieren
Zo maak je het
Zuurdesempancakes voorbereiden
De avond voor je de pancakes wilt eten, meng je de zuurdesem met de bloem, het meel en de melk. Roer goed om, een paar klontjes zijn niet erg. Zet het beslag afgedekt op kamertemperatuur weg.
Beslag met zuurdesem
De volgende ochtend begin je door de appels grof te raspen en bij het beslag te doen. Laat daarna de boter smelten. Roer de gesmolten boter los met de suiker, het bakpoeder, het zout en de eieren. Klop dit prutje vervolgens met de geraspte appel door het beslag heen.
Zuurdesempancakes bakken
Verhit dan een grote koekenpan en laat hierin een klontje boter smelten. Doe hoopjes van telkens ca. 4 el beslag in de pan, en bak zo 10 pancakes. Serveer de pancakes met maple syrup, gebakken spek, kaneel, vers fruit of wat je er maar lekker bij vindt!
Rosa zegt
Ik heb een starter van rogge en volkoren. Kan het daar ook mee?
Emma van der Deijl zegt
Ja hoor, het werkt met iedere zuurdesemstarter!
Helmy zegt
Heerlijk , dankjewel