Een flinke berg appel onder een knapperige kruimellaag: deze appelcrumble voelt als een toetje, maar hij is gezond genoeg om mee te ontbijten. Een ontbijtcrumble dus! Extra lekker doordat er amandel en golden syrup doorheen gaan!
Sinds een paar jaar hebben we een adoptie-appelboom (een Jonagored) bij de Olmenhorst. Elk jaar leuk en elk jaar weer spannend hoeveel appels we hebben. We hadden dit jaar in de eerste plukronde al een goede oogst: 58 stuks. En dan moet de tweede ronde nog komen!
Gezonde ontbijtcrumble met appel
De meeste appels kunnen we prima een tijd bewaren, zeker in onze koele kelder, maar er zijn ook altijd een paar appels met plekjes. Direct na de pluk duik ik dus ieder jaar met de kinderen keuken in. Dan maken we appelmuffins, appelmoes en dit jaar dus ook deze ontbijtcrumble!
Toen ik daarvan een foto in mijn stories knalde, wilden meteen heel veel mensen het recept, dus bij deze. Ik maakte de ontbijtcrumble met roomboter, maar wil je hem vegan maken, dan kun je die vervangen door kokosolie. Gebruik je glutenvrije havermout, dan is deze appelcrumble trouwens ook glutenvrij.
Appelcrumble met golden syrup
Ik ben dol op de verfijnde smaak van golden syrup, zeker in combinatie met appel. Heb je het niet in huis, dan kun je het vervangen door maple syrup of honing. En niet meteen in paniek schieten: het is maar een klein beetje en het is echt nodig om het lekker te maken.
Bonustip: een schep yoghurt is hier geweldig lekker bij!
Zo maak je ontbijtcrumble voor 2 personen:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 3 zoete appels
- 25 gr roomboter
- 70 gr havermout
- 35 gr amandelmeel
- 2 el golden syrup
- 1 el amandelschaafsel
Zo maak je het
Verwarm eerst de oven voor op 175 graden. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe de appelstukjes in een ovenschaal.
Appelcrumble als ontbijt
Smelt de roomboter. Doe de havermout met het amandelmeel en een snufje zout in een kom en schep grondig om. Schenk de gesmolten boter en de golden syrup erbij en meng tot een kruimelig, gelijkmatig geheel.
Verdeel het kruimelmengsel over de appelstukjes. Verdeel ten slotte het amandelschaafsel over de kruimellaag. Bak de ontbijtcrumble 25-30 minuten tot de bovenlaag mooi bruin en knapperig is.
Laat hier weten wat je er van vindt