Deze appelcake is een toevallige uitvinding, geboren op een bakgrage zondagse achternamiddag. Inmiddels heb ik hem al meerdere malen gemaakt, en hij blijft heerlijk, dus nadat hij tot tevredenheid van alle betrokkenen afgelopen kook- en bakweekend bij A&Co (nou ja, A’s zoon M houdt niet van appel, dus die heeft niet geproefd) op tafel stond, hierbij het recept!

Zo maak je 1 appelcake:
- Kooktijd: 1 uur 10 minuten
- 150 gr bloem, plus extra voor de appels
- 150 gr boter, plus extra om de vorm in te vetten
- 150 gr witte suiker
- 3 eieren
- 1 ½ tl bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 middelgrote niet te zoete appels
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (200 bij hete lucht). Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een flinke plastic zak en bewaar even.
Beslag voor appelcake
Zet een keukenmachine of handmixer klaar. Klop de boter en de suikers in 5 minuten tot een schuimig, bleekgeel mengsel. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe.
Doe de bloem en het bakpoeder en een snuf zout in een kom en roer ze om zodat de droge ingrediënten gemengd zijn. Zeef dit mengsel boven de mengkom, en spatel de droge ingrediënten rustig door het eiermengsel.
Appelcake maken
Vet een niet te grote cakevorm in. Doe twee eetlepels bloem bij de appels in de zak, doe de zak dicht en schud om totdat alle stukjes appel bedekt zijn met een laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat de stukjes appel niet (te veel) zinken in het beslag. Maizena schijnt nog beter te werken, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Mocht je dat wel doen, dan hoor graag hoe dat is bevallen!
Appelcake bakken
Meng de stukjes appel met een spatel of pollepel door het beslag. Schep het beslag in de ingevette cakevorm. Draai de oventemperatuur terug naar 200 graden (180 hete lucht) en zet de cake erin. In mijn oven duurt het ongeveer een uur voordat de cake goudbruin en gaar is, maar houd dat goed in de gaten, want elke oven is anders.
Ik laat de appelcake altijd eerst een half uur bakken, en kijk daarna zo ongeveer om de tien minuten. Als de cake al donker wordt, maar een prikker of mes er nog niet droog uitkomt, moet je de cake afdekken met aluminiumfolie, anders wordt hij zwart. Overigens blijft de binnenkant van de cake door de appel sowieso smeuiig.

Haal de appelcake uit de oven, laat 5 minuten rusten en stort dan op een rooster om af te koelen. Probeer in ieder geval te wachten met snijden tot hij lauw is, dan valt hij als het goed is niet uit elkaar. In een luchtdichte trommel kan je de cake in theorie wel een dag of 4,5 bewaren, maar dat haal je toch niet 😉
Iets anders dan appelcake
Op basis van dit recept kun je ook een heerlijke peren-rozemarijncake maken. Vervang daarvoor de appels door 3 peren, en voeg de fijngehakte naaldjes van 1 takje rozemarijn toe. Als je wilt, kun je de bovenkant van de cake ook nog met plakjes peer beleggen.
Mariëlle zegt
Erg lekker! En met maizena werkte inderdaad prima.
Em's Real Food zegt
Fijn om te lezen, dankjewel! En mooi dat hij zo goed gelukt is.