Frisse appeltaart

Nederlandser dan appeltaart wordt het natuurlijk niet. Maar wel érg winters. Ik heb liever een beetje een frisse appeltaart. En ik houd helemaal niet van die rozijnen erin. Dus ik bestel maar zelden appeltaart. Tenzij ze die van Dudok hebben, want die vind ik heerlijk.

Afgelopen herfst was in met H in het theehuis in de Leidse Hout. Ik dacht dat ze daar Dudok-appeltaart hadden, dus die bestelde ik. Dat bleek echter een andere te zijn, maar ik vond hem heerlijk. En ik niet alleen: H besloot die dag meteen dat hij appeltaart wilde op zijn verjaardag.

Frisse appeltaart

Zelf appeltaart maken

Zo gezegd, zo gedaan, maar natuurlijk wel onze versie. Dat werd een heerlijke frisse appeltaart, niet te zoet, met een beetje kaneel en veel citroen en vanille. Zónder rozijnen, maar mét amandel. Gebaseerd op recepten van Yvette van Boven en Onno Kleyn, maar dan dus helemaal van ons.

Onze frisse appeltaart bleek zo lekker dat die arme H op zijn verjaardagsfeestje maar 1 hapje appeltaart gegeten heeft: hij was al op voor we het goed en wel doorhadden. Gelukkig kan deze appeltaart doordat hij zo fris is het hele jaar door, dus ook nu!

Frisse appeltaart

Zo maak je 8-12 punten frisse appeltaart:

  • Wachttijd: 1 uur 30 minuten
  • Kooktijd: 1 uur
  • 275 gram koude boter
  • 1 ei
  • 450 gram bloem
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 1/4 tl fijn zout
  • 1,5 kg appels, liefst een mix van Elstars en Goudrenetten
  • 1 citroen
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl vanille-extract of vanillepasta
  • 100 gr amandelschaafsel

Zo maak je het

Snijd de boter in blokjes. Scheid het ei. Zet de dooier in de koelkast. Doe de boter, het eiwit, de bloem en de basterdsuiker met het zout in de keukenmachine en pulseer tot je een mooie deegbal hebt.

Weeg hiervan 200 gram af en verpak die apart in folie of een koelkastbakje. Vorm van de rest van het deeg een dikke ronde schijf. Verpak ook die in folie of een koelkastbakje en laat het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten.

Frisse appeltaart bakken

Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine blokjes. Rasp de schil van de citroen en pers één helft ervan uit. Meng de appelstukjes in een grote kom met de geraspte citroenschil, het citroensap, de suiker, de kaneel, de vanille en 75 gram van het amandelschaafsel. Laat een kwartier staan en giet dan het aanhangende vocht zo goed mogelijk af.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede goed in. Bestrooi je werkvlak met bloem. Rol hierop de deegschijf uit en druk het in de bakvorm. Maak de randen lekker hoog.

Appeltaart bakken

Rol dan de rest van het deeg uit en snijd hier repen van ca. 1,5 cm van. Vul dan de taartbodem met het appelmengsel. Druk het een beetje aan. Leg de repen deeg in een mooi ruitpatroon bovenop. Klop de eidooier los met 2 el water. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Bestrooi met de rest van het amandelschaafsel.

Zet de taart op een rooster onderin de oven en draai de oventemperatuur terug naar 175. Bak de taart in ca. 1,5 uur goudbruin en gaar. Laat de taart helemaal afkoelen en serveer hem op kamertemperatuur.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 7 mei 2020

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply