Siciliaanse selderijkoekjes met zoetzure salsa

Black FridayBlack Friday

Confession time: wij zijn niet bepaald dol op bleekselderij. Maar met een abonnement op een groentetas, komt deze groente regelmatig voorbij. Natuurlijk kunnen er wat stelen in de bolognesesaus, maar veel verder kom je niet snel. Gelukkig is mijn brein altijd maar wat blij met dit soort uitdagingen en zo bedacht ik deze Siciliaanse bleekselderijkoekjes met zoetzure salsa.

Siciliaanse selderijkoekjes met zoetzure salsa

Wortelfetakoekjes staan hier al jaren vaak op het menu, en afgelopen zomer ben ik volop gaan experimenteren met fritters met groente. H bleek dol te zijn op pannenkoekjes, vooral kleintjes, en juist met groente erin bleek hij ze nog lekkerder te vinden. Zo bedacht ik in de loop der tijd onder meer courgette-maïskoekjes, bietenfritters, broccolikoekjes en andijviepancakes. Zoekend naar een recept voor selderijkoekjes stuitte ik op een Siciliaans recept. Daar heb ik nog wat meer Siciliaanse smaken aan toegevoegd. Ook de zoetzure salsa is typisch Siciliaans, heb ik me laten vertellen. En zo stond op een koude grijze dag opeens Zuid-Italië op tafel!

Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor 12 Siciliaanse selderijkoekjes met zoetzure salsa:

  • 120 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 1 snuf saffraan
  • 1 el gehakte munt
  • 1/2 tl fijn zout
  • 450-480 gr bleekselderij
  • 1 ui
  • Voor de Siciliaanse salsa

  • 2 el wittewijnazijn
  • 25 gr rozijnen
  • 1/2 biologische citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el zoute kappertjes
  • 10 groene olijven
  • chilivlokken naar smaak
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl honing
  • 1/2 tl venkelzaad

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Zoetzure salsa

Doe de azijn in een bakje en verhit in de magnetron tot hij heet is. Doe de rozijnen erbij en laat ze minimaal een kwartier weken. Snijd de citroen in dunne plakjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Snijd de knoflook in niet te dunne plakjes.

Zet de grill zo heet als hij kan en schuif de bakplaat er dicht onder. Houd de boel goed in de gaten: zodra de plakjes citroen iets beginnen te kleuren, doe je de knoflook erbij en grill je tot de knoflook iets kleurt. Haal dan de bakplaat snel uit de oven. Bij mij duurde dit in totaal 12 minuten, maar bij een andere oven kan dit veel korter of langer duren.
Laat de citroen en knoflook rustig afkoelen.

Siciliaanse selderijkoekjes maken

Klop van het bakmeel, ei, saffraan en zout een beslag. Hak de munt fijn en roer door het beslag. Hak of rasp dan de bleekselderij en de ui: in kleine blokjes of grof geraspt is ideaal. Roer de bleekselderij en de ui door het beslag.

Bak van het beslag in een beetje olie op middelhoog koekjes. Ik gebruikte ongeveer 3 el beslag per koekje, dan pasten er 4 koekjes in de pan. Terwijl de selderijkoekjes bakken, kun je de salsa maken.

Siciliaanse salsa maken

Spoel de kappertjes af en dep ze droog. Hak de kappertjes en de olijven grof en doe ze in een kom. Voeg chilivlokken naar smaak, de olijfolie, de honing en het venkelzaad toe. Laat de rozijnen uitlekken. Hak de citroen en de knoflook grof. Voeg de rozijnen, de citroen en de knoflook toe aan de rest van de salsa. Roer goed om, proef en maak zonodig op smaak met zout, peper en/of citroensap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.