Groene kool met kikkererwten en chorizo

Koken in de herfst

In de stromende regen naar het station fietsen, spitstrein, in de stromende regen naar werk lopen, grijze dag buiten het raam, in de stromende regen naar station lopen, spitstrein, in de stromende regen naar huis fietsen: nu is het echt geen zomer meer. Ik mis de zomergroenten. Daarmee is het natuurlijk makkelijk koken: met een rijpe tomaat oid hoef je weinig te doen om heerlijk te eten, maar met dit weer heb ik echt geen zin in salade caprese, ik wil nu even herfsteten: verwarmend, met volle, ronde smaken en met een echte koudweergroente: groene kool met kikkererwten en chorizo.

Groene kool or savooiekool

Groene kool, ook wel savooiekool, is die mooie, ribbelige kool. In de supermarkt kom ik hem maar weinig tegen, maar in mijn groentetas is het gelukkig een vaste klant. De twee namen leiden nog wel eens tot verwarring, maar het is dus dezelfde groente.

Van savooiekool of groene kool kun je ook fantastische gevulde koolrolletjes maken, omdat het blad zo lekker stevig maar toch soepel is. Dit gerecht is het ultieme flanseten: weinig werk, veel smaak. Een chorizo heb ik voor dit en vergelijkbare doeleinden altijd wel in de koelkast liggen en iedere soort kool of andere groene bladgroente kan hier de rol van de groene kool vervullen. Je kan de chorizo hier overigens ook gewoon vervangen door zongedroogde tomaten. De kikkererwten kunnen bovendien probleemloos worden vervangen door linzen of witte, zwarte of rode bonen. Alle reden dus om dit binnenkort op tafel te zetten.

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor groene kool met chorizo voor 2 personen:

  • 100 gr chorizo
  • 1 ui
  • 1 kleine groene kool
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl gemalen komijn (djintan)
  • 1/4 tl gemalen rode peper (ik gebruik piment d’Espelette, maar poeder uit de supermarkt voldoet hier prima)
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 ml rode wijn (of bouillon, als je om wat voor reden dan ook geen wijn in je eten wilt gooien)

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Groene kool bereiden

Snijd de chorizo in kwart plakjes, de ui in snippers en de groene kool in reepjes. Bak de chorizo op middelhoog vuur in een scheutje olie tot de stukjes knapperig, maar nog geen keiharde dobbelsteentjes zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier, maar laat een deel van het vet achter in de pan.

Fruit daarin de ui glazig. Pers daarna de knoflook boven de pan en laat die heel lichtjes kleuren. Voeg versgemalen zwarte peper, komijn en rode chilipeper toe.

Draai vervolgens het vuur hoger en doe onmiddellijk de groene kool erbij. Doe daarna de kikkererwten erbij. Roer om en voeg dan de rode wijn en de chorizo of zongedroogde tomaten toe en laat het geheel pruttelen tot de groene kool zacht is, 10-15 minuten.

Maak zo nodig nog extra op smaak met zout en peper. Serveer in kommen, eventueel met een stuk stevig brood ernaast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.