Koken in de herfst
In de stromende regen naar het station fietsen, spitstrein, in de stromende regen naar werk lopen, grijze dag buiten het raam, in de stromende regen naar station lopen, spitstrein, in de stromende regen naar huis fietsen: nu is het echt geen zomer meer. Ik mis de zomergroenten. Daarmee is het natuurlijk makkelijk koken: met een rijpe tomaat oid hoef je weinig te doen om heerlijk te eten, maar met dit weer heb ik echt geen zin in salade caprese, ik wil nu even herfsteten: verwarmend, met volle, ronde smaken en met een echte koudweergroente: groene kool met kikkererwten en chorizo.
Groene kool of savooiekool
Groene kool, ook wel savooiekool, is die mooie, ribbelige kool. In de supermarkt kom ik hem maar weinig tegen, maar in mijn groentetas is het gelukkig een vaste klant. De twee namen leiden nog wel eens tot verwarring, maar het is dus dezelfde groente.
Van savooiekool kun je ook fantastische gevulde koolrolletjes maken, omdat het blad zo lekker stevig maar toch soepel is. Dit gerecht is echter het ultieme flanseten: weinig werk, veel smaak.
Een chorizo heb ik voor dit en vergelijkbare doeleinden altijd wel in de koelkast liggen en iedere soort kool of andere groene bladgroente kan hier de rol van de groene kool vervullen. De kikkererwten kunnen bovendien probleemloos worden vervangen door linzen of witte, zwarte of rode bonen. Alle reden dus om dit gerecht binnenkort op tafel te zetten.
Zo maak je groene kool met chorizo voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 100 gr chorizo
- 1 ui
- 1 kleine groene kool
- 1 teen knoflook
- 1/2 tl gemalen komijn (djintan)
- 1/4 tl chilivlokken
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 50 ml (vers) sinaasappelsap
- 100 ml water
Zo maak je het
Groene kool bereiden
Snijd de chorizo in kwart plakjes en bak de stukjes op middelhoog vuur in een scheutje olie tot ze knapperig, maar nog geen keiharde dobbelsteentjes zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier, maar laat een deel van het vet achter in de pan.
Snipper ondertussen de ui en pel de knoflook. Snijd de kool daarna in smalle reepjes.
Fruit in het achtergebleven vet van de chorizo de ui glazig. Pers daarna de knoflook boven de pan en laat die heel lichtjes kleuren. Voeg versgemalen zwarte peper, komijn en rode chilipeper toe.
Draai vervolgens het vuur hoger en doe onmiddellijk de groene kool erbij. Doe daarna de kikkererwten erbij. Roer om en voeg dan het sinaasappelsap en het water toe, plus de gebaken en de chorizo of zongedroogde tomaten toe en laat het geheel pruttelen tot de groene kool zacht is, 10-15 minuten.
Maak zo nodig nog extra op smaak met zout en peper. Serveer in kommen, eventueel met een stuk stevig brood ernaast.
Laat hier weten wat je er van vindt