Crème brûlée met limoenblad

Crème brûlée met limoenblad

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Crème brûlée voor twee, met vanille en limoenblad. Perfect voor Valentijnsdag als je het mij vraagt! Toen ik half januari in Lille dit schaaltje tegenkwam in de uitverkoop van Le Creuset, moest dat mee naar huis (uiteraard, zou ik zeggen). Ik wist ook meteen wat ik erin wilde maken: een crème brûlée voor twee!

Crème brûlée met limoenblad

Zelf crème brûlée maken

Dat kwam mede doordat ik vlak daarvoor bij de lunch van mijn tafelgenoot een hapje crème brûlée met cichorei geproefd had, en meteen weer had beseft dat ik vaker crème brûlée wil eten. Ik had het echter nog nooit zelf gemaakt wegens “lijkt ingewikkeld”.

Makkelijke crème brûlée

Lijkt bleek te kloppen: het is namelijk ontzettend simpel. Ik las ooit ergens dat het maken van de crème ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet waar. Zeker niet als je zoals ik een stoomoven hebt, maar ook in een gewone oven is het een eitje. Ik geef je in het recept beide varianten.

Crème brûlée met limoenblad

Indachtig de crème brûlée met cichorei leek het me leuk om de crème een extra smaakje te geven. Aangezien ik werkelijk dól ben op de smaak van limoenblad (djeroek poeroet) koos ik daarvoor. Deels ingegeven door een kookworkshop die ik 7 jaar (!!) geleden volgde bij Joris Bijdendijk, waar rijstepap met djeroek poeroet in het dessert zat, want sindsdien ben ik hooked aan limoenblad in desserts.

Crème brûlée met melk en room

Ik doe trouwens niet alleen maar room in mijn crème brûlée: net als de Larousse Gourmand én Yvette van Boven gebruik ik ook een deel melk. Daar wordt het geheel iets minder zwaar (lees bom-achtig) van, en wat gladder, wat ik extra lekker vind.

Crème brûlée met limoenblad

De beste schaal voor crème brûlée

Ik maak uiteraard voortaan al mijn crèmes brûlées in deze schaal, maar iedere ondiepe schaal waar ten minste 250 ml in past is goed. Twee kleinere schaaltjes kunnen natuurlijk ook, maar zorg er hoe dan ook voor dat je zoveel mogelijk oppervlak creëert, want dan heb je ook zoveel mogelijk knapperige suiker bovenop!

Crème brûlée met limoenblad

Zo maak je crème brûlée voor twee:

  • Wachttijd: 4 uur 30 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1 klein vanillestokje (of een half groot stokje)
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml (volle) melk
  • mespuntje zout
  • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet, in de vriezer bij de toko)
  • 2 eieren
  • 30 gr kristalsuiker
  • rietsuiker om te bestrooien

Zo maak je het

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit met de room, de melk en het zout in een steelpan. Kneus de limoenblaadjes en voeg ze toe aan de room. Verwarm op middelhoog vuur tot het mengsel nét kookt en laat het zo 3 minuten rustig pruttelen. Haal dan de pan van het vuur en laat het mengsel een kwartier afkoelen en trekken.

Scheid ondertussen de eieren. De eiwitten kun je gebruiken voor granola, meringue of soufflés, maar wat ik ook vaak doe is ze gewoon invriezen om ze op een later moment te gebruiken.

Klop de dooiers in een ruime kom schuimig met de kristalsuiker. Vis wanneer het kwartier voorbij is de limoenblaadjes uit het roommengsel en giet de room scheutje voor scheutje bij de eidooiers, terwijl steeds blijft kloppen. Schenk vervolgens het mengsel in een wijde, ondiepe schaal.

Crème brûlée uit de stoomoven

Om de crème brûlée in de stoomoven te bereiden zet je de oven op 98° stoomstand. Zet de schaal in de stoomoven en stoom de crème 35 minuten. Als het goed is, is de crème dan nog wiebelig, maar wel redelijk stevig als je erop drukt.

Crème brûlée uit de oven – au bain marie

Verwarm de oven voor op 125 graden. Maak in een gewone oven een bain marie. Zet hiervoor de schaal met crème in een braadslede of ovenschaal waar de schaal met de crème goed in past. Vul de braadslede met kokend water tot halverwege de hoogte van het schaaltje.

Zet de braadslede (voorzichtig!) in de oven. Stoom de crème 30-35 minuten. Als het goed is, is de crème dan nog wiebelig, maar wel redelijk stevig als je erop drukt.

Crème brûlée met limoenblad maken

Laat de gestoomde crème even afkoelen en zet hem dan minimaal 4 uur in de koelkast, tot hij door en door koud is. Hoe kouder de crème, hoe beter de suikerlaag wordt.

Bestrooi de crème vlak voor het serveren met de rietsuiker en brand deze met een brandertje of onder de grill tot een mooi knapperig laagje. Serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt