Een tijdje geleden maakte ik een heerlijke cake naar een recept van Yvette van Boven: met koffie en koriander. Het leek mij een hele maffe combinatie, maar het werkt echt perfect samen! En omdat ik nu eenmaal dol ben op koffie bij mijn ontbijt, besloot ik deze smaakcombinatie te gebruiken voor een espresso granola!
Espresso granola met oranjebloesem
En omdat ik koffie en oranjebloesem óók een hele fijne combinatie vond, besloot ik ook oranjebloesem toe te voegen. Dat klinkt misschien een beetje maf, maar aangezien oranjebloesem en korianderzaad in Midden-Oosterse gerechten ook wel gecombineerd worden, leek het mij wel lekker.
En ja hoor: een topcombinatie! Net zo knapperig als mijn amandelgranola, doordat er honing én eiwit ingaan. Het onderstaande recept is voldoende voor een flinke bus vol granola, zodat je lekker een tijdje vooruit kunt.
Wil je nóg meer koffie in je ontbijt? Gebruik dan de espressogranola voor een oatmeal latte!
Zo maak je 1 flinke bus granola:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 250 gr havervlokken
- 75 gr pompoenpitten
- 75 gr amandelen
- 50 gr walnoten
- 25 gr pistachenoten
- 2 el amandelpasta
- 90 gr honing
- 1,5 el olijfolie
- 2,5 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen kardemom
- 2 el espressopoeder
- 2 el oranjebloesemwater
- 0,5 tl grof zout
- 1 ei
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de havervlokken in een grote kom. Voeg de pompoenpitten toe. Hak de noten grof en voeg ze ook toe. Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Espresso granola met koriander
Roer in een kommetje de amandelpasta, olie, de honing goed door elkaar met de koriander, de kardemom, het espressopoeder, het oranjebloesemwater en het zout. Als je wilt, kun je nu een klein drupje proeven, want dit is echt idioot lekker.
Scheid het ei en doe het eiwit bij het honingmengsel. Klop het mengsel met een kleine garde tot het begint te schuimen. Giet het mengsel dan over de droge ingrediënten en meng alles met een spatel heel goed door elkaar, tot alles bedekt is met een dun plakkerig laagje.
Stort de espresso granola op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid hem goed uit. Bak de granola een kwartier in de voorverwarmde oven. Schep de espressogranola dan goed om en spreid weer uit. Bak de hem zo nogmaals een kwartier.
Haal de espresso granola na het bakken uit de oven en laat hem op de bakplaat afkoelen zonder om te scheppen. Zo krijg je die mooie brokken. Schep de de granola wanneer hij helemaal is afgekoeld goed om met de paranoten. Bewaar je espressogranola in een luchtdichte bus of pot. Op die manier blijft hij zeker drie maanden goed.
Laat hier weten wat je er van vindt