Soufflés van aardappel en courgette

Soufflés van aardappel en courgette

Deze soufflés van courgette en aardappel zijn een ideaal bijgerecht voor werkelijk ieder kerstdiner. Eenvoudig te maken en megalekker!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Knapperige, makkelijke soufflés van aardappel en courgette maken werkelijk ieder (kerst)diner een stuk leuker en lekkerder! Ik heb dit recept dan ook toegevoegd aan mijn kerstmenu van 2021 én het van nieuwe foto’s voorzien!

Soufflés van aardappel en courgette

Soufflé met aardappel

Een klassieke soufflé is best een gedoetje om te maken, met béchamel maken, laten afkoelen, heel veel eiwit kloppen, de oven niet aandoen enzovoorts.

Deze soufflés met courgette en aardappel zijn gelukkig een stuk eenvoudiger te maken. Sterker nog: je kunt de voorbereiden en later opwarmen! Laat ze in dat geval niet te bruin worden en warm ze in 20 minuten op 120 graden op voor je ze wilt serveren.

Zo maak je 4 aardappel-courgettesoufflés:

  • Voorbereidingstijd: 30 minuten
  • Wachttijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 2 middelgrote, gelijkmatig gevormde niet te kruimige aardappels
  • een halve courgette
  • 1 eiwit (bewaar de dooier om sabayon of bijvoorbeeld ijs mee te maken)
  • 1 tl gedroogde kruiden naar smaak
  • 25 gr versgeraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je het

Schrob de aardappels goed schoon en spoel de courgette af. Snijd de groenten in plakjes van ca. 2 mm dik, of schaaf ze met een mandoline (makkelijker!). Houd de groenten wel gescheiden! Breng water met zout aan de kook in een pan die groot genoeg is voor de plakjes aardappel. Blancheer de aardappel daarin gedurende 3 minuten. Laat de aardappels uitlekken, spoel kort koud af en laat ze in een vergiet of zeef droogstomen.

Soufflés van aardappel en courgette

Verwarm de oven voor op 200 graden, niet hete lucht! Klop het eiwit in een vetvrije schaal tot het lobbig is. Meng er de kruiden en zout en peper naar smaak door en klop tot het eiwit in stevige pieken in de schaal blijft staan. Schep de helft van het eiwit om met de plakjes courgette, en de andere helft met de plakjes aardappel.

Vet vier holtes van een muffinvorm in met olie. Knip vierkantjes van bakpapier die in de kuiltjes passen. Vet ook het bakpapier in (zo voorkom je dat het vocht van de groenten alsnog aan het papier of aan de vorm blijft plakken). Maak in de muffinkuiltjes stapeltjes groente: begin met een plakje aardappel en stapel zo om en om door. Eindig met een plakje courgette. Bestrooi de vier soufflés met geraspte kaas. De kaas kun je overigens ook prima weglaten, voeg dan wel wat meer zout en peper toe dan je anders zou doen. Op die manier is je gerecht melkvrij!

Schuif de muffinvorm in de oven en bak de soufflés gedurende 25-30 minuten, tot ze goudbruin en gerezen zijn. Serveer de soufflés als torentjes op het bord.

Deze soufflés zijn niet zo gevoelig voor het openen van de oven, ze zakken niet meteen in als je de deur opendoet. Je kunt er dus gerust één keer iets bij zetten of juist uit de oven halen. Overigens kun je deze soufflés ook de dag van tevoren bakken en op de dag zelf nog 10 minuten op 180 graden opwarmen. Zorg dan wel dat ze op dag 1 niet te bruin worden!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt