De beste props voor foodfotografie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ok, dus je hebt een goede camera, je hebt mijn tips voor mooie foodfotografie gelezen, maar wat zijn nou de beste props om jouw gerechten te laten stralen?

Je bent er al achter dat niet alle borden goed werken, en dat de ene achtergrond beter werkt dan de andere. Maar waar zit hem dat nou in, en hoe kies je dan de juiste? Als ervaren foodfotograaf en foodblogger weet ik daar natuurlijk ook het antwoord op!

Wat mij betreft zijn de beste props voor foodfotografie

  • kleine bordjes;
  • mooie achtergronden (backdrops), liefst van vinyl;
  • ingrediënten;
  • kleine (wijn)glazen;
  • mat bestek.

Mijn favoriete bordjes (props) voor foodfoto’s

Om maar met de deur in huis te vallen: bordJES ja. Kleine bordjes werken echt veel fijner als props in foodfotografie. Enerzijds omdat je ze minder vol hoeft te scheppen, en je de ingrediënten dus beter kunt zien. Anderzijds omdat je dan minder ver van je onderwerp af hoeft te staan met je camera. Datzelfde geldt voor kommetjes: liever 14cm doorsnede of kleiner dan 18 cm of meer.

Dat gezegd hebbend, welke bordjes dan? Matte borden zijn vaak het mooiste op foodfoto’s, omdat die niet reflecteren, en je daarmee dus niet zo snel gekke plekken in je foto’s krijgt. Nou vind ik mat servies zelf heel vervelend eten, dus ik koop doorgaans 1 of 2 van dat soort borden, speciaal voor mijn foodfoto’s.

Ook mooi voor foodfotografie zijn borden met wat textuur, dat geeft wat meer diepte aan je foodfoto’s. Pas daar wel extra op met reflectie. Een mooie houten of marmeren plank werkt natuurlijk ook goed, dan heb je textuur én matheid.

Overigens fotografeer ik de laatste tijd juist weer vaker met glanzend servies, maar dat komt vooral omdat ik beter ben geworden in foodfotografie, en dus beter weet hoe ik reflectie kan vermijden of achteraf verwijderen. Mijn favoriete borden zijn momenteel deze (aff.).

Mooie achtergronden voor foodfotografie

Voor achtergronden geldt nog sterker dan voor borden dat het belangrijk is dat ze mat zijn. Dat kan gewoon je tafel of aanrecht zijn, maar ook een tuintegel doet het vaak erg goed als achtergrond voor foodfoto’s.

Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt om te kiezen voor een houten achtergrond, doe dat alleen als het hout helemaal vergrijsd is. Zowel hout als eten hebben vaak veel bruine en oranje tinten. Dat gaat in foodfotografie al snel met elkaar concurreren, waar door je foto’s er niet smakelijk uitzien.

Wil je zeker weten dat je goed zit, kies dan voor mat vinyl. Dat kun je met werkelijk iedere foto laten bedrukken tot echte foto backdrop. Dat is bovendien helemaal niet duur. Wat je ook doet, zorg dat je achtergrond minimaal ca. 50 * 70 cm is. Op die manier heb je voldoende ruimte om je set te stylen en alles mooi in beeld te krijgen.

Geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens in mijn backdropstudio, daar staan een heleboel achtergronden speciaal voor foodfotografie. Hoe je ze vervolgens kunt laten afdrukken op vinyl, heb je ook voor je uiteengezet.

Eten als props voor foodfotografie

De makkelijkste prop voor foodfotografie heb je sowieso bij de hand: eten! Losse blaadjes van kruiden die je gebruikt, zoutflakes, noten en pitten of zelfs saus die over de rand drupt geven allemaal extra dynamiek en diepte aan je foto’s.

Zo simpel kan het zijn!

De fijnste glazen voor foodfoto’s

Mat glaswerk wordt natuurlijk wat lastig, dus daarvoor geldt: oefenen, oefenen, oefenen om reflecties te voorkomen. Let trouwens ook goed op de hoogte van je glazen. Full size wijnglazen zijn prachtig, maar als je kleine bordjes gebruikt, zijn die doorgaans nogal uit verhouding.

Kies dus liever voor een kleiner én lager maatje wijnglas (aff.), of een wijnglas zonder voetje. Op die manier kun je gerechten ook prachtig van voren fotograferen zónder dat alle aandacht naar de wijnglazen getrokken wordt.

Bestek op de foto

Met bestek kun je werkelijk alle kanten op. Ook hier geldt: mat (of oud) bestek is beter dan glanzend. Zeker bij bestek loop je namelijk het risico dat je anders je camera of eigen gezicht terug ziet op de foto, en dat is heel lastig nabewerken.

Ik koop mijn bestek het liefst bij H&M Home (no spon), want die maken prachtig mat bestek in allerlei kleuren. Daarbij kun je bovendien kiezen voor los bestek in plaats van meteen een hele set. Echt een aanrader dus!

Voor oud bestek kun je natuurlijk terecht bij de kringloop, maar duik ook eens in je eigen besteklade. Achterin liggen vaak de leukste dingen te verstoffen.

Professionele foodfotografie

Kies je liever voor kwaliteit en professionaliteit? Dan help ik je natuurlijk graag verder!

Meer zoals dit

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt