Aspergerisotto

Aspergerisotto

Aspergerisotto: een romige maar melkvrije, vegan risotto met gegrillde asperges, voor een volle en intense aspergesmaak
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Asperges zijn lekker, risotto is lekker, dus aspergerisotto is héél lekker. Dat zag je helaas niet meer aan de foto’s, dus daarom heb ik mijn aspergerisotto in 2022 van nieuwe foto’s voorzien!

Aspergerisotto

Deze aspergerisotto bedacht ik nadat ik van het koken van de eerste asperges van het seizoen een paar liter aspergebouillon had. Mr. EM en ik zijn dol op risotto, dus dit leek me de beste én lekkerste manier om een deel van die bouillon te gebruiken.

Voor deze aspergerisotto is het het lekkerste om de asperges te grillen. Vind je dat teveel gedoe, dan kun je de asperges ook voorgaren in de oven. Door grillen of garen in de oven garen de asperges in hun eigen sap en dat zorgt voor een hele volle smaak.

Hoewel hier verhoudingsgewijs niet veel asperges in gaan, smaakt de aspergerisotto ontzettend asperig, door de vele kleine stukjes asperge. Dat is daardoor niet anders als je geen aspergebouillon gebruikt. Gebruik dan gewoon groentebouillon.

Aspergerisotto

Overigens is aspergebouillon wel ontzettend makkelijk te maken: als je een keer asperges kookt, doe dit dan met de schillen en kontjes. Vis de asperges eruit en laat de rest in het water. Laat zo afkoelen en zeef. Als je wilt kun je de bouillon vervolgens invriezen. Je kunt natuurlijk ook de schillen en kontjes van de asperges uit dit recept in water koken, maar dan is de bereidingstijd uiteraard wel langer. De bouillon moet immers trekken.

Zo maak je aspergerisotto voor 2 personen:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 500 gr asperges, dikke of dunne, witte of groene, net wat je lekker vindt en wat je budget toelaat
  • 120 gr arborio- of andere risottorijst
  • 1 middelgrote ui, heel fijn gesneden
  • 200 ml droge witte wijn
  • 700 ml asperge- of groentebouillon
  • verse kruiden naar smaak, bijvoorbeeld salie, bieslook of daslook, fijngesneden
  • evt. Parmezaanse kaas om te serveren

Zo maak je het

Begin met de asperges: schil ze indien nodig (bij dunne witte of bij groene is dat niet nodig) en haal de harde uiteinden eraf. Smeer de asperges in met wat neutrale olie en grill ze in een grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben. Laat ze iets afkoelen, snijd ze in hele kleine stukjes en houd de kopjes apart.

Begin met de risotto. Verwarm de bouillon in een pannetje. Breng de aspergebouillon op smaak met zout, peper en evt een heel klein snufje bouillonpoeder. Fruit de ui in een flinke scheut olie op een heel zacht vuur in een hapjespan of wok. Voeg als de ui glazig ziet de rijst toe.

Voeg wanneer alle rijstkorrels glimmen van de olie de wijn toe. Wanneer de wijn bijna helemaal is opgenomen door de rijst, voeg je een flinke soeplepel bouillon toe. Wanneer die bijna is opgenomen door de rijst, doe je dat weer, enzovoorts. Het duurt ongeveer  20-25 minuten voor de risotto gaar is. Roer ondertussen regelmatig. Als je risotto ongeveer 10 minuten kookt, doe je de aspgergestukjes erbij. Nog eens 5 minuten later doe je de kopjes erbij.

Roer vlak voor het serveren je kruiden erdoor. Ik gebruikte salie, dat smaakte er erg goed bij! Serveer indien gewenst met Parmezaanse kaas op tafel.

Deze aspergerisotto is van zichzelf zo lekker dat er echt niets bij hoeft. Heb je toch zin in iets ernaast, doe dan zoals wij en neem een stukje simpel gebakken zalm. Ik at mijn zalm zoals ik hem het liefste eet: lillend rauw van binnen. De volgende keer probeer ik deze aspergerisotto met een gepocheerd eitje erop!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt