Asperges uit de oven

Asperges uit de oven

Asperges uit de oven met daslook. Asperges, met smaakmakers gegaard in foliepakjes in de oven. Smaakbommetjes op deze manier!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze asperges uit de oven met daslook zijn echt een megahit bij mij thuis! Toen ik dit recept voor ravioli met daslook van collega-foodblogger Annemieke vond, moest ik het echt maken. Ik werd niet teleurgesteld: deze ravioli zijn waanzinnig lekker. De tip om er asperges bij te eten vond ik een topidee. Dat werden natuurlijk wel asperges op míjn manier.

Asperges uit de oven

Asperges in de oven bereiden

Door de asperges met weinig tot geen vocht en een beetje vet in een foliepakketje te garen, stomen ze als het ware gaar in hun eigen sap. En dat proef je! Deze bereidingswijze levert een supergeconcentreerde smaak op. Omdat ik op het moment heel veel daslook in de tuin heb staan, had ik niet alleen genoeg bladeren voor de ravioli, maar ook bloemetjes voor bij de asperges. Heb je geen daslookbloemetjes tot je beschikking, gebruik dan bieslook- of andere alliumbloemetjes, of gewoon (knoflook)bieslook.

Asperges uit de oven

Daslook was jarenlang beschermd, maar inmiddels niet meer. Je mag het dus gewoon plukken in parken en dergelijke. Was je daslook wel héél goed. Daslook uit eigen of iemand anders tuin kan natuurlijk ook.

Zo maak je asperges uit de oven voor 2 personen:

  • Kooktijd: 60 minuten
  • 800-1000 gr asperges. Ik gebruikte 8 stuks AAA-kwaliteit, dat zijn bijna kinderarmpjes zo dik. Maar neem vooral wat je zelf het lekkerst vindt! En doe een even aantal 😉
  • 6 daslookbloemetjes
  • 2 el droge witte wijn (neem gewoon lekker uit de fles die je ernaast drinkt…)
  • 20 gr roomboter of 20 ml extra vierge olijfolie
  • aluminiumfolie

Zo maak je het

De bereidingstijd is afhankelijk van hoe dik je asperges zijn. Geef ze gerust 10 minuten extra als je dikke exemplaren hebt.

Verwarm je oven voor op 200 graden (niet hete lucht!). Schil je asperges. Denk er wel aan dat witte asperges voor je ze schilt minstens een half uur in koud water moeten liggen! Scheur vier grote vellen aluminium af en leg steeds twee vellen op elkaar. Verdeel de asperges in twee gelijke porties en leg die op de vellen.

Asperges uit de oven

Schenk per pakketje 1 el witte wijn over de asperges. Scheur de individuele witte bloemetjes los van de steeltjes en verdeel ze over de asperges. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak.

Asperges uit de oven

Verdeel ten slotte de boter (voor een niet melkvrij, vegetarische variant) of olie (voor een melkvrije, vegan variant) over de pakketjes. Vouw de pakketjes goed dicht en leg ze op de bakplaat. Schuif de plaat in de oven. Check na 50 minuten of de asperges zacht zijn. Dunne asperges zullen dat dan al wel zijn, dikke hebben 5-10 minuten extra nodig.

Je kunt de asperges in de pakketjes serveren, of ze uit de folie halen en op borden leggen. Giet in dat laatste geval zeker het vocht uit de folie over de asperges voor je ze serveert! Gestoomde aardappeltjes en een gepocheerd ei lijken me hier ook erg lekker bij.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.5 / 5. Aantal: 45

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Trackbacks

Laat hier weten wat je er van vindt