Salade van zalm, appel en waterkers

Deze salade van zalm, appel en waterkers met quinoa bedacht ik een kleine twee jaar geleden terwijl ik in Luxemburg zat. Nog steeds is dit recept echt een succesnummer, maar omdat ik inmiddels de nodige aanpassingen aan het recept heb gedaan, werd het hoog tijd voor een update.

De combinatie zalm en quinoa is hier geen onbekende, maar ik vind ze dan ook erg lekker samen. Dit keer combineer ik het volle en bijna romige van de zalm, nog wat versterkt door pimentón, met het frisse van appel en waterkers. Ik ben dol op het frisse, pittige van waterkers, en gaat allemaal fantastisch samen in dit gerecht. Daarnaast zijn alle ingrediënten ook nog eens hartstikke gezond.

Salade van zalm, appel en waterkers

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor salade van zalm, appel en waterkers voor 2 personen:

  • 100 gr quinoa
  • 1 bosje waterkers, grof gesneden
  • 1 groene appel, met schil, in blokjes
  • twee mooi stukjes zalmfilet van 100-140 gram
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el frisse azijn (ik gebruikte walnotenazijn, maar dus geen balsamico oid)
  • 1 el Japanse sojasaus
  • pimentón en versgemalen peper naar smaak
  • verse kruiden als koriander en platte peterselie naar smaak, grof gesneden
  • een handje zwart, wit of gemengd sesamzaad

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de appel, waterkers en kruiden en maak de vinaigrette: meng olie, azijn en sojasaus met versgemalen peper tot een fris, licht pittig geheel.

Prepareer de zalm: bestrooi deze aan beide kanten met een snufje pimentón (voor een rokerig effect) en versgemalen peper naar smaak. Laat de gekookte quinoa goed uitlekken in een zeef. Stort op twee borden en meng daar met appel, waterkers, kruiden en de vinaigrette. Hou van die laatste een eetlepel apart.

Laat ondertussen een koekenpan loeiheet worden. Doe er een scheutje olie in en bak de zalm naar voorkeur: bij mij is dat meestal lillend rauw van binnen, maar mr. Em bakt de zalm liever langer door en ook dat is heerlijk. Alles mag, zolang de buitenkant maar een beetje kleur heeft.

Leg de zalm bovenop het mengsel op de bord, besprenkel elk stuk met een halve eetlepel vinaigrette en bestrooi het geheel met sesamzaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.