Frisse wortelsalade

Wortelsalade

Zo aan het einde van het winterwortelseizoen heb ik het er meestal een beetje mee gehad en grijp ik naar deze wortelsalade. Na wortel met zwarte bonen hutspot, wortelsoep, wortelkoekjes, bolognese en tarte tatin van wortel ben ik aan het einde van de winter wel een beetje klaar met wortel. Gelukkig biedt de nieuwe groenteboer nog enige variatie, en precies toen ik het er echt mee had gehad, kwam hij weer eens met regenboogpeen. De manier om elk wortelgerecht nog veel gezelliger te maken.

Wortels

Wist je trouwens dat wat we nu regenboogpeen noemen, vroeger de standaard was? Vroeger waren alle wortels paars, geel, wit en alles daar tussenin. Tot Nederlandse boeren in de 17e eeuw besloten oranje wortels te gaan kweken als eerbetoon aan Willem van Oranje. Echt waar!

Wortelsla maken

Maar om even terug te komen op het recept: van de regenboogpeen maakte ik weer eens mijn heerlijke, frisse wortelsalade. Dat kan natuurlijk ook met oranje worteltjes en ook met winterpeen. Hoe dunner de wortel, hoe lekkerder ik de wortelsalade vind.

Wortelsalade

Een rondje door de koelkast een paar jaar geleden en een vleugje Aziatische inspiratie leidden tot deze wortelsalade, en sindsdien is hij favoriet. Deze wortelsalade balanceert perfect op het kruispunt van allerlei smaken. Hij is fris, hartig, pittig, knapperig en romig tegelijk. Sterker nog, ik vind ‘m zo lekker dat ik m zelfs staand voor de koelkast nog als snack naar binnen zou kunnen hooien (maar hij was al op, helaas). En toch is ie echt, echt, echt gezond!

Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor wortelsalade voor 2 personen:

  • 450 gr wortel (350 gr schoongemaakt gewicht)
  • 3 el goede extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1/2 el Japanse sojasaus
  • 2 el dikke (soja)yoghurt
  • versgemalen chilivlokken naar smaak
  • naar smaak: gehakte koriander, pistachenootjes, pinda’s

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (1 reacties) Loading...

Maak de wortels schoon en rasp ze. Dit gaat het makkelijkst in de keukenmachine. Het kan ook met een mandoline, maar pas dan wel goed op je vingers. Bij extreem veel haast zou je dit zelfs kunnen maken met geraspte wortel uit de winkel, maar als je thuis raspt wordt de wortel fijner, en dat is lekkerder. En sowieso droogt kant-en-klare wortelrasp nogal uit, dus zelf raspen heeft echt de voorkeur.

Wortelsalade

Wortelsalade op smaak maken

Meng de olie, citroensap, sojasaus, yoghurt en chilivlokken in een kom waar de wortel in past en klop tot een dressing. Proef of deze lobbig, fris, hartig en pittig is en maak anders nog verder op smaak. Doe de wortel in de kom en schep goed om, zodat alle wortelreepjes bedekt zijn met een beetje dressing.

Serveer de wortelsalade bestrooid met koriander en pistachenoten of geroosterde pinda’s.

Wortelsalade

Tips voor je wortelsla

  • Je kunt deze wortelsalade uitstekend van tevoren maken, hoe langer hij staat, hoe lekkerder hij wordt. Meteen opeten mag natuurlijk ook.
  • Als je sojayoghurt gebruikt, is deze salade vegan en dus koemelkvrij. Met kokosyoghurt moet trouwens ook spannend zijn!
  • De dressing van deze wortelsalade is ook heerlijk met geraspte kool, dan heb je coleslaw, en dat onder mayonaise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.