Wortelfetakoekjes

Wat at EM -weekmenu week 34

Nou, daar gingen mr. Em en ik gisteren, naar een cursus snijtechnieken in Hilversum. Na een uitgebreide instructie gingen we aan de slag, met vlijmscherpe messen die net uit de verpakking kwamen. Drie keer raden wie er binnen vijf minuten een plakje van haar duim af had gesneden….. Ach ja, iemand moet het doen! Gelukkig bleken ze ter plekke naast pleisters ook een soort vingercondoompjes te hebben, waardoor ik gewoon mee kon blijven doen. Bovendien werd ik bewapend met een soort schildje voor mijn andere vingers, dus voor het overige ben ik heel gebleven. Veel geleerd over messen, onderhoud en snijtechnieken, heel veel gesneden en daarnaast, met de mensen met wie we ons kookeiland deelden, heerlijk gekookt en gegeten. Vervolgens mochten we ‘s avonds, zonder andere klanten de (geweldige) winkel in. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel (Le Creuset! KitchenAid! Allemaal in snoepkleurtjes!) en we vertrokken met een enorme tas vol nieuwe – goeddeels nuttige – hebbedingen. Absoluut een aanrader dus!

Wortelfetakoekjes

Aangezien mijn duim dik in de pleisters zit en ik thuis niet over vingercondoompjes beschik vandaag een recept waarvoor je niets hoeft te snijden. Deze wortelfetakoekjes zijn gezond, lekker, makkelijk en, als je over een keukenmachine met rasp beschikt of geraspte wortel koopt ook onverslaanbaar snel. Mocht je wel zin hebben om je snijtechnieken te oefenen, snijd dan de ui brunoise en de wortel julienne.

Groentekoekjes

Het recept komt oorspronkelijk van BBC Good Food, waar ik heel veel van mijn inspiratie opdoe, maar ik heb de kruiden aangepast, met dit keer zelfs een rode peper van eigen plant! Voor twee personen serveer ik deze koekjes met pitabroodjes, omdat mr. Em anders gaat brommen over een stuitend gebrek aan koolhydraten, maar als ik alleen eet, laat ik de broodjes achterwege. De yoghurt pimp ik altijd met wat zout, peper, citroensap en olijfolie en verder met wat er voorhanden is en waar ik trek in heb: koriander, munt, peterselie, knoflook of een combinatie daarvan. Daarnaast is het lekker om de broodjes te vullen met allerhande groente (tomaat, komkommer, sla, avocado) of daarvan een side salad te maken.

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor wortelfetakoekjes voor 2 personen:

    Voor de wortelfetakoekjes:

  • 250 gr grof geraspte wortel
  • 90 gr bloem
  • 4 el water
  • 2 tl ras el hanout
  • evt 1 rode peper, fijngehakt, naar smaak en tolerantie met of zonder pitjes
  • 2 eieren
  • 1 grote of 2 kleine uien (ik had dit keer toevallig een rode), fijn gehakt of grof geraspt
  • 100 gr verkruimelde feta
  • olie om te bakken
  • Om te serveren:

  • 150 gr Griekse yoghurt, losgeroerd met 1 el olijfolie, 1 tl citroensap en peper en zout naar smaak
  • een handje verse kruiden, gehakt
  • evt ½ teen geperst knoflook
  • groente naar smaak
  • indien gewenst: pitabroodjes

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Wortelfetakoekjes

Maak eerst de yoghurt op smaak met je smaakmakers en zet weg om de smaken te laten intrekken. Klop de eieren los met de bloem, de ras el hanout, het water en een snuf zout. Roer er vervolgens de rode peper, wortel, ui en feta doorheen. Het lijkt veel te veel vulling, maar als je doorroert wordt het een dikke, plakkerige massa.

Wortelfetakoekjes

Wortelkoekjes maken

Was en snijd je groenvoer en zet klaar op tafel. Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag een scheutje olie en schep er twee eetlepels het beslag in per koekje. Duw elke hoopje beslag een beetje plat. Bak de koekjes in ongeveer 2-3 minuten per kant goudbruin en gaar. Bak ondertussen de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Besmeer aan tafel de opengesneden broodjes met yoghurt, doe er één of twee koekjes per broodje in en vul aan met groente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.