Tarte tatin van wortel

Deze wortel tarte tatin aten we de afgelopen weken meerdere keren, niet alleen omdat we nu eenmaal vaak wortel in onze groentetas kregen, maar ook omdat hij ontzettend lekker is. De versie op de foto’s is verreweg de spectaculairste, namelijk met paarse wortel. We kregen wel vaker bossen “regenboogpeen”, maar daarvan was de binnenkant altijd oranje. Deze exemplaren zijn echter door en door donkerpaars. Extra mooi dus voor deze tarte tatin van wortel.

Tarte tatin van wortel

Hoewel het er spectaculair uitziet, is dit gerecht makkelijk en snel te maken. We eten het dan ook regelmatig doordeweeks. Dit recept is overigens voldoende voor 4 personen als je er een salade naast serveert.

Deze tarte tatin van wortel kun je in plaats van met feta en rode peper overigens ook met geitenkaas en roze peper maken, zie daarvoor de tip onderaan.

Wachttijd: 30 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor tarte tatin van wortel voor 2 personen:

  • 3 plakjes roomboterbladerdeeg
  • ca. 600 gr wortel, ongeveer 8 stuks, gewassen
  • 75 gr feta
  • 1 rode peper, naar smaak met of zonder pitjes, fijngesneden
  • 1 el suiker

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht of 200 onder-/bovenwarmte. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de wortels in stukjes van ca. 2 cm breed. Vet een quichevorm in met een beetje olie. Bestrooi de bodem met de suiker. Zet de wortelstukjes hier rechtop in een mooi patroon in.

Tarte tatin van wortel

Tarte tatin maken

Bestrooi de wortel met de rode peper. Verkruimel de feta erboven.

Tarte tatin van wortel

Maak een plakje bladerdeeg nat, leg het volgende plakje erop en herhaal ééns keer. Rol het stapeltje bladerdeeg uit tot het groot genoeg is voor de quichevorm. Leg het deeg over de vulling, stop de randen goed in en snijd overtollig deeg weg.

Tarte tatin van wortel

Bak de taart gedurende 25-30 minuten (ik ga zelf vanaf 20 minuten elke 5 minuten kijken) tot de bovenkant mooi bruin is. Haal de taart uit de oven en leg er een bord omgekeerd op. Draai het geheel om en schud dan voorzichtig met het geheel. Als het goed is kun je de vorm nu optillen zonder dat de taart meekomt. Laat de taart 5 minuten rusten en snijd dan in punten.

Tarte tatin van wortel

Variëren met tarte tatin van wortel

Het werkt natuurlijk ook met regenboogpeen! Deze tarte tatin van wortel kun je, naast met verschillende soorten peen ook met verschillende soorten kaas en peper maken. Het exemplaar hierboven is gemaakt met 75 gr zachte geitenkaas in plaats van feta en 1 el roze peper die ik even had gecrushed in de vijzel in plaats van rode peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.