Groene asperges met muntyoghurt

Sintcadeaus 2018

Seizoen voor witte asperges voorbij? Geen nood: groene asperges van eigen bodem zijn nog de hele zomer in het seizoen! Ik ben dol op groene asperges. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat ze zich veel eenvoudiger laten bereiden dan hun witte zusjes. Kontje afbreken en klaar, Je hoeft ze dus niet te schillen. Daarna kun je ze rauw eten, maar ook (op de barbecue) grillen of bakken. Voor dat laatste koos ik bij deze groene asperges met muntyoghhurt, maar ook met gegrilde groene asperges werkt dit recept perfect!

Dit gerechtje van groene asperges met muntyoghurt is heerlijk als lunch of als voorgerecht, maar kan ook prima als borrelhapje voor een wat groter gezelschap. Laat iedereen dan de asperges in de muntyoghurt dippen. Daarmee leent dit recept zich ook perfect voor de barbecue: een prima hapje vooraf of bijgerecht.

Groene asperges

Groene asperges zijn steviger, zowel van textuur als van smaak, dan de witte variant. Omdat groene asperges vaak dunner zijn dan witte, kun je ze rechtstreeks grillen of bakken, zonder voorgaren. Door de steviger smaak kun je groene asperges prima combineren met gerechten en sauzen met wat meer pit. Bijvoorbeeld in een plaattaart of op een pizza!

Let bij de aanschaf van de groene asperges wel goed op. Op dit moment komen ze uit Nederland, maar met name in de herfst en winter komen ze niet uit de kas, maar uit Zuid-Amerika. Beetje zonde. Vroeg in het voorjaar komen de meeste groene asperges overigens uit Spanje. Dit is dus een écht zomergerecht.

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor groene asperges met muntyoghurt voor 2 personen:

  • 500 gr groene asperges
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 1 el vers citroensap
  • 1 el extra vierge oijfolie
  • 2 takjes munt

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Breek of snijd de kontjes van de asperges. Hussel ze met 2 el neutrale olijfolie. Verhit een koekenpan of grillpan op hoog vuur, of steek de barbecue aan.

Groene asperges met muntyoghurt maken

Roer de yoghurt los met het citroensap, de olijfolie, 2 el water en flink wat versgemalen zwarte peper. De saus moet vrij dun worden, ongeveer zoals karnemelk. Voeg indien nodig extra water toe.Haal de blaadjes munt van de steeltjes, hak ze heel fijn en roer ze door de yoghurt.

Bak of grill ondertussen de asperges tot ze mooie bruine plekjes krijgen. Dit duurde bij mij ongeveer 5 minuten. Bestrooi de asperges daarna met grof zeezout of zeezoutkristallen. Serveer de asperges met de yoghurt, als saus op een bordje of als dip ernaast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.