Indiaas gemarineerd lamsvlees met yoghurt

Deze spiesjes van Indiaas gemarineerd lamsvlees zijn een feestje op de barbecue en op je bord! Kruidig en romig tegelijk, met een heerlijke volle smaak.

Lamsspiesjes marineren

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Dit recept is het begin van een korte serie over Indiase gerechten. Toen ik laatst zin had om lamsspiesjes te maken, kwam ik al snel uit op dit gerecht. Maar van met Indiaas gemarineerd lamsvlees alleen ben je er natuurlijk niet. Daar moet iets bij. Dus binnen no time waren mijn lamsspiesjes uitgegroeid tot een complete tafel vol Indiase heerlijkheden: courgettecurry met linzen, zelfgemaakt naanbrood en een snelle en eenvoudige raita. En dan was ik de waanzinnig lekkere mangochutney die ik laatst maakte nog vergeten…

Zo ingewikkeld hoef jij het natuurlijk niet te maken: ook zonder al deze extra’s zijn deze  spiesjes van Indiaas gemarineerd lamsvlees  een feestje op de barbecue en op je bord. Kruidig en romig tegelijk, met een heerlijke volle smaak.

Indiaas eten

Hoog tijd dus voor vier afleveringen over Indiaas eten! Na deze aflevering volgen nog courgettecurry met rode linzen, naanbrood en mangochutney.

Indiaas gemarineerd lamsvlees met yoghurt

Lamsvlees van de barbecue

Ik had gepland om mijn lamsvlees na het marineren lekker op de barbecue te leggen, maar omdat het (alweer…) regende, ging dat feest niet door. In de grillpan bleken de lamsspiesjes echter ook erg lekker te worden. Ik kan me overigens goed indenken dat een beetje rokerigheid dit gemarineerde lamsvlees nóg lekkerder maakt, dus binnenkort gaan ze in de herkansing.

Lamsvlees marineren

Natuurlijk is lamsvlees van zichzelf ook al lekker en kun je het op heel veel manieren bereiden. Marineren is dan ook strikt genomen niet nodig. Maar het is natuurlijk wél heel lekker, zeker als je marinade een beetje zurig is. Het zuur zorgt ervoor dat het vlees iets zachter en malser wordt, en dus nóg lekkerder. De yoghurt in de marinade zorgt voor het zuur, maar tegelijkertijd voor heel veel smaak door de combinatie met de kruiden.

Ik gebruikte hiervoor de Curry Madras van Jonnie Boer, maar kies vooral de kruidenmix die jouw voorkeur heeft, of stel ‘m zelf samen. Garam masala betekent simpelweg een Indiaas kruidenmengsel. De samenstelling verschilt per dorp, als het niet per huishouden is. Voel je dus vooral niet beperkt door mijn keuze.

Zo maak je Indiaas gemarineerd lamsvlees voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 2 uur 5 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 200-250 gr lamsvlees, bijvoorbeeld bout, om te bakken (vraag het je slager)
  • 100 gr (Griekse) yoghurt
  • kneepje citroensap
  • 1 el garam masala

Zo maak je het

Lamsspiesjes voorbereiden

Snijd het lamsvlees in dobbelstenen van ca. 2,5  cm in het vierkant. Doe de yoghurt met het citroensap en de kruiden in een afsluitbaar diepvrieszakje van 1 of 1,5 liter en meng het geheel goed door elkaar. Doe dan de stukjes lamsvlees in het zakje en masseer de marinade in het vlees. Leg het zakje gedurende minimaal 2 uur in de koelkast om de marinade in te laten trekken.

Als je spiesjes van bamboe of hout gebruikt, is het verstandig om die nu ook meteen in water te zetten om te weken.

Indiaas gemarineerd lamsvlees met yoghurt

Gemarineerd lamsvlees bereiden

Rijg de stukjes lamsvlees aan de spiesjes. Ik had 22 stukjes en maakte daarmee 6 spiesjes. Verhit je barbecue of grillpan tot flink heet en grill het lamsvlees in ca. 8 minuten rondom gaar.

Raita maken

Extra lekker met een eenvoudige raita. Rasp daarvoor 1/4 komkommer grof en meng deze met wat zout, peper, 1 tl fijngesneden munt en 150 gr Griekse yoghurt.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt