Ik ben dol op curry’s. Indiaas, Thais, kom maar op! Deze vegan curry met bloemkool en cashewnoten past dan ook perfect in mijn straatje favorieten. Lekker vol van smaak en een beetje pittig, gevuld met veel groente en een romige kokossmaak.
Vegan curry
Aziatische gerechten zijn vaak ontzettend makkelijk vegan te maken, en curry’s misschien nog wel het meest. Deze curry is dus perfect voor als je een dagje vegan wilt eten. Wij aten de curry zonder bijgerechten, maar uiteraard is het heerlijk om hier rijst of noedels bij te eten.
Liever vegetarisch? Warm dan vlak voor het serveren parten hardgekookt ei mee, zoals in deze Indiase curry. Liever met vis? Kijk dan eens naar dit recept.
Thaise curry
De basis van deze vegan Thaise curry is currypasta en kokosmelk. Natuurlijk kun je prima currypasta uit de winkel gebruiken, let dan wel op dat hij niet voornamelijk uit suiker bestaat, want daarin bestaan grote verschillen. Zelf vind ik de currypasta’s van Koh Thai, Fair Trade en Blue Elephant erg fijn.
Heb je iets meer tijd, maak dan eens zelf je currypasta! Ik heb voor deze curry een grote pot currypasta gemaakt volgens het recept van Karin Luiten uit Slim zonder pakjes en zakjes. Met rode ipv groene pepers en met limoenblad in plaats van citroengras trouwens, haha! Echt een aanrader: een grote jampot vol currypasta in de koelkast hebben, vind ik zo fijn!
Zo maak je vegan Thaise curry met bloemkool en cashewnoten voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 1 flinke bloemkool
- 1 el rode of groene Thaise currypasta (of meer, naar smaak)
- 400 ml kokosmelk
- 50 gr gezouten cashewnoten
- 100 gr diepvriesdoperwten
- sap van 1/2 limoen
- een flinke hand koriander
Zo maak je het
Snijd de bloemkool in roosjes. Verhit in een wok of hapjespan een scheutje neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Fruit hierin de currypasta tot deze heerlijk begin te ruiken. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en schep goed om, tot alle roosjes met een vettig laagje bedekt zijn.
Voeg dan de kokosmelk en de cashewnoten toe. Draai het vuur laag en zet een deksel op de pan met wat ruimte, zodat er een beetje stoom weg kan. Hak ondertussen de koriander grof.
Laat de curry zo 15 minuten pruttelen. Prik dan eens in de bloemkool. Is die nog erg stevig, laat de boel dan nog wat langer pruttelen. Is de bloemkool bijna zacht, voeg dan de doperwten toe en roer om. Laat nog 2 minuten op hoog vuur koken. Haal dan de pan van het vuur, proef en maak zonodig op smaak met meer zout.
Voeg het limoensap toe en roer nogmaals om. Serveer de vegan Thaise curry bestrooid met de koriander.
Paulien zegt
Hallo,
Even een vraag, gaat het hier om kokosmelk (kokosdrank) van bijv. Alpro, die literpakken?
of om de kleine pakjes kokosmelk (van bij. gotan)?
Als het om de laatste gaat, gebruik je dan de volle of de light variant?
groetjes,
Paulien
Em's Real Food zegt
Hallo Paulien!
Ik gebruik hier volle kokosmelk uit een blikje. Daarmee krijg je een mooie romige saus.
Groet,
Emma