Nadat ik van GoodCook het fijne boek Slow Cooked Vega had gekregen, was natuurlijk de vraag wat ik eruit zou gaan koken! Ik kwam allerlei fijne gerechten tegen, waaronder deze tajine. In het boek weliswaar met abrikozen, maar aangezien die bijna op waren en ik een berg rozijnen had, heb ik het recept iets aangepast. In plaats van gewone harissa heb ik trouwens rozenharissa gebruikt, voor een wat subtielere smaak.
Vegan tajine
Deze tajine is geweldig lekker. Zoet van de rozijnen, wortel en kikkererwten met een beetje bite, en licht pittig door de harissa. De spinazie en amandel maken het extra lekker. Deze tajine is bovendien vegan.
Wil je meer bulk, dan is couscous of bulgur hier heerlijk bij. Voor nog meer smaak kun je wat olijven of feta toevoegen. In het laatste geval is de tajine niet meer vegan.
Zo maak je tajine van kikkererwten, rozijnen en wortel voor 4 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 4 uur
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen gember
- snuf saffraandraadjes
- 300 gr wortels
- 2 blikken kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 250 ml groentebouillon
- 1 el (rozen)harissa
- 200 gr gele rozijnen
- 200 gr spinazie
- 35 gr amandelstiften
- een flinke hand platte peterselie
Zo maak je het
Verhit 2 el olijfolie in een pan of in de binnenpan van de slowcooker. Snijd de ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn. Fruit ze op middelhoog vuur in de pan gedurende 5 minuten, tot de ui glazig ziet. Voeg de komijn en de gember toe en bak nog 1 minuut.
Doe de ui en knoflook in de slowcooker. Snijd de wortel in de lengte doormidden en snijd de helften in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Doe de wortel, de saffraan, de kikkererwten, de bouillon en de harissa in de slowcooker en roer om. Verdeel dan de rozijnen erover.
Kook de groente in de slowcooker op LOW in ongeveer 4 uur helemaal gaar. Gebruik je een stoofpan, dan ben je na 1,5-2 uur klaar.
Bereiden
Doe de spinazie in de slowcooker en roer om. Laat de spinazie in 10-15 minuten slinken. Rooster ondertussen de amandelstiften in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Hak de spinazie grof.
Bestrooi de tajine met amandelen en bladspinazie.
Laat hier weten wat je er van vindt