Em’s Real Books – recensie Slow Cooked Vega

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Van uitgeverij Good Cook kreeg ik Slow Cooked Vega van de Australische Katy Holder cadeau om te recenseren. Ik was heel benieuwd, want ik gebruik mijn slowcooker graag en vaak, en met name voor vegetarische gerechten is dat soms wat lastig. Als je groente te lang laat pruttelen, wordt het een soort olvarit, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vlees is wat dat betreft makkelijker, dat moet vaak juist lekker lang stoven. Ik koos dus vaak voor gerechten met vlees uit de slowcooker.
En je ziet het al aan de plakkertjes: ik ben blij met dit boek!

Em's Real Books - recensie Slow Cooked Vega

Vegetarische recepten voor de slowcooker

Dat laatste is echt niet meer nodig als je dit boek in je bezit hebt! Niet alleen is het een mooi boek met lekkere recepten, het staat ook vol mooie foto’s. Dat laatste vind ik bijzonder knap, want stoofgerechten mooi op de foto zetten is niet makkelijk. Van de foto’s in dit boek kreeg ik echter meteen trek, goed gedaan dus.

Em's Real Books - recensie Slow Cooked Vega

Vegetarisch koken met de slowcooker

Bij de meeste recepten staat een foto, bij sommige niet. Ik vraag me dan altijd meteen af of dat gerecht niet fotogeniek is, maar dat bleek bij het gerecht dat ik heb gemaakt reuze mee te vallen.

Ook ben ik erg blij met de index van dit boek: als je zoekt op ingrediënt, krijg je meteen de hele recepttitel. Dat zoekt zóveel makkelijker dan alleen een paginanummer (andere uitgeverijen, lezen jullie even mee?).

Em's Real Books - recensie Slow Cooked Vega

Hoofdstukken

De hoofdstukindeling van het boek vind ik erg leuk: het boek begint met allerlei knapperige en frisse toppings om gestoofde gerechten een oppepper te geven. Daarna volgen soepen, dals en curry’s, gezinsfavorieten, rijst, pasta en granen, warme salades en bijgerechten en desserts. In ieder hoofdstuk vond ik wel weer spannende en originele gerechten.

Vegetarische recepten

Uit de inleiding van het boek blijkt al dat Katy Holder veel ervaring heeft met koken in de slowcooker, en dat wordt in de recepten al helemaal duidelijk. Alles klopt! De smaken, de hoeveelheid vocht, alles.

Op mijn lijstje staan onder meer nog de rodebietencurry, de Marokkaanse tuinbonensoep, de aubergine en sojabonen met szechuanpeper en natuurlijk de sticky toffee pudding. De tajine van kikkererwten, rozijnen en wortel met harissa was in ieder geval heerlijk!

Em's Real Books - recensie Slow Cooked Vega

Helemaal geen puntjes van kritiek?

Doordat het alleen maar groentegerechten zijn, zitten er weinig gerechten tussen die écht lang moeten stoven in de slowcooker. Dat vind ik wel jammer, want dat betekent dat je gerecht is de meeste programmeerbare slowcookers urenlang op de warmhoudstand staat. Mijn slowcooker kan ik niet programmeren, waardoor ik hem later aan kan zetten. Dat is hier dan weer heel handig, maar het is meer gedoen dan gewoon alles er ‘s morgens voor vertrek in stoppen en ‘s avonds weer uit scheppen. Anderijds, zoals de schrijfster terecht stelt: aanzetten, een paar uur leuke dingen gaan doen en daarna meteen aan tafel is natuurlijk óók heel fijn.

Op sommige momenten merk je goed dat het een Australisch boek is. Dat zit hem enerzijds in ingrediënten als creamed corn, en anderzijds in de vertaling af en toe: kleverige dadelpudding mag je van mij gewoon sticky toffe pudding noemen in de Nederlandse editie.

Conclusie

Ben je dus op zoek naar vegetarische recepten voor je slowcooker, dan is Slow Cooked Vega echt een aanrader. Het boek is onder andere te koop bij bol.com (gesponsorde link) en kost €23,50.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt