Een frisse, lichtzoete salade van watermeloen en. Met een Aziatische twist voor zomerse dagen en heerlijke nazomerdiners. Klinkt dat goed? Dat dacht ik nou ook!
Geïnspireerd door een salade van Yvette van Boven en een smoothie van Joorkitchen besloot ik onlangs om watermeloen en tomaat met elkaar te combineren. Nooit eerder gedaan (wel tomaat met nectarine en tomaat met cantaloupe), dus dat werd hoog tijd.
Vegan salade met tomaat en watermeloen
Ik had wel trek in een salade, en dan liefst vegan. Daarom koos ik voor wat Aziatische smaakmakers om de salade aan te kleden. Dat was geen straf: zoete watermeloen en tomaat met notige sesamolie, frisse kruiden en limoen, plus een fijne bite van bosui en sesamzaadjes. Waanzinnig lekker én makkelijk!
In deze salade gaat Thaise basilicum, dat is heel intens van smaak en ruikt een beetje naar kaneel. Ik heb die dit jaar voor het eerst met succes laten groeien in mijn tuin, maar het is ook te koop bij de toko, het tuincentrum en AH. Kun je het niet vinden, neem dan koriander. Gewone basilicum werkt niet, dat smaakt heel anders.
Zo maak je salade met watermeloen en tomaat voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 1/4 grote watermeloen of 400 gr watermeloen (schoon gewicht)
- 3 grote tomaten (ca. 400 gr)
- 1 grote bosui (of 2 kleine)
- 1/2 limoen
- 1 el sesamolie
- 1 el extra vierge olijfolie
- grof zeezout naar smaak
- 1 tl sesamzaad
- 1 takje Thaise basilicum
Zo maak je het
Snijd de watermeloen in blokjes (zie video) en snijd de tomaten in ongeveer even grote stukjes. Snijd ringetjes van de bosui, zowel het wit als het groen.
Knijp de limoen uit boven een kommetje en klop het sap los met de sesamolie, de olijfolie en zeezout naar smaak.
Verdeel de meloen, de tomaten en de bosui over 2 bordjes. Bestrooi met sesamzaad, sprenkel de dressing erover en garneer met blaadjes Thaise basilicum.
Laat hier weten wat je er van vindt