Em’s Real Books – recensie van TLV

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Als je een beetje foodblogs volgt, heb je dit boek vast al op meerdere plekken voorbij zien komen. En terecht. Wat een boek! Ik heb TLV voor mijn verjaardag gekregen, en vanaf dag 1 was ik hooked! Een recensie van TLV kon dan ook niet uitblijven.

“Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv”, is één van de eerste zinnen van de inleiding. En wow, wat spat dat van de pagina’s af! Eten, feest, zon en gelukkige mensen springen zowat uit de foto. Ik wilde meteen een ticket naar Tel Aviv boeken…

Em's Real Books - recensie TLV

Recensie van TLV

Ik moet eerlijk bekennen dat ik De koosjere hamvraag (heerlijke titel!) nog nooit had gezien. Zo veel te doen, zo weinig tijd… En afgezien van de vrolijke verhalen over de Amerikaans-Joodse keuken die ik graag op Smitten Kitchen lees, wist ik weinig van koosjer eten, laat staan van de Israëlische keuken. Na het lezen van TLV wilde ik echter meten driekwart van de recepten maken, op jacht naar echte pita’s, een ticket naar Tel Aviv boeken en de Joodse Keuken van Claudia Roden bestellen. Dan weet je dat je een goed kookboek hebt gelezen! Sowieso: TLV is het eerste kookboek in jaren dat ik van kaft tot kaft heb gelezen.

Koken uit TLV

Nog voordat ik echt pita’s had gevonden, stond de kipshoarma al bij ons op tafel. Die bleek gelukkig ook heerlijk op kleine Turkse broden. Een paar weken later vond ik (in Leiden, bij Zam Zam XL op de Garenmarkt) echte pita’s en toen was het hek helemaal van de dam. Ik ben ook meteen gaan experimenteren.

Em's Real Books - recensie TLV

Experimenteren met de recepten uit TLV

Mijn asperges belandden in de grillpan. De pita’s met vis maakte ik niet met zeekraal en techina, maar met doperwtenhummus uit Heel Veel Veg!. De sjaksjoeka met spinazie werd sjaksjoeka met snijbiet. De muntpesto en buffelmozzarella gingen niet op een pitabruschetta, maar op een Libanees flatbread. Omdat ik weinig tijd had en mijn Marokkaanse marktman fantastische hummus verkoopt, maakte ik gekochte mangohummus op volgens de instructies uit TLV. Kortom: je kunt de recepten naar de letter volgen, maar je kunt ook heel veel inspiratie opdoen in dit boek.

Em's Real Books - recensie TLV

Koken uit TLV

De nu al beroemde carpaccio van verkoolde biet was een doorslaand succes. Wat een smaakbom! Ook de aubergineschnitzels waren een doorslaand succes, zowel bij mij als bij dreumes H. Next up: sabich. Ergens vorig jaar heb ik dat al eens gemaakt volgens een recept van Mara Grimm en dat was al waanzinnig lekker, maar dit ziet er echt authentiek uit. Reken dus maar dat je op mijn instagramtimeline nog heel veel lekkers uit TLV voorbij zult zien komen!

Em's Real Books - kookboekrecensie TLV - Jigal Krant

Nog op de to cook list: tosti’s met gehakt (arajes), de spicy feta brûlée, pita met minute steak, de geroosterde koolrabi, de geroosterde aubergine met techina, de gegrilde aubergine met matboecha, de chalva, de baba ganoesj, natuurlijk de choemoes en de labaneh met za’atar, tomaten en ui. Voorlopig genoeg inspiratie dus!

Em's Real Books - kookboekrecensie TLV - Jigal Krant

Kookboekrecensie

Naast een verzameling fantastische recepten en prachtige verhalen is dit boek ook bijzonder educatief. Allerlei nep en slappe aftreksels hebben mijn keuken verlaten, vervangen door écht goede spullen. Geen kartonnen shoarmabroodjes meer, maar een vriezer vol echte pita’s van de Pitakoning, rauwe techina van Al Fez (gewoon bij AH, Al Arz heb ik nog nergens kunnen vinden helaas), za’atar van Souq ipv van Jonnie Boer, maar gelukkig ook gewoon Duru bulgur en standaard granaatappelmelasse van de Turkse supermarkt.

Leesbaar, leerzaam, leuk en met waanzinnig uitziende, zeer maakbare recepten. Ik zou niet weten hoe dit boek nog beter moest.

Ben je op zoek naar een kookboek voor elke dag, of waar je bijvoorbeeld voor heel veel verschillende ingrediënten recepten kunt vinden, dan raad ik je dit boek af. Voor dat doel zijn er andere fantastische kookboeken, zoals dit. Wil je je echter verloren lezen in een kookboek waar de passie van de pagina’s spat en je zowel honger als zin in vakantie krijgt, dan is dit boek een absolute aanrader!

TLV is onder andere te koop bij bol.com en kost €29,99.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt