Franse sperziebonensalade

Franse sperziebonensalade

Deze salade komt uit het boek Een krat vol recepten van Eefje Brugman. Sinds ik het recept tegenkwam, heb ik het al vijf (!!) keer gemaakt, omdat het zo waanzinnig lekker is. Ook met tuinbonen is dit een heerlijk gerecht trouwens. Deze klassieke Franse sperziebonensalade is misschien wel het lekkerste gerecht met sperziebonen dat ik ken.

De eerste keer maakte ik het met de paprikabruschette die er in het boek bij horen, maar alle keren daarna maakte ik de salade gewoon los. Bijvoorbeeld met verse maïs uit de oven en gebakken sliptong, maar ook een keer bij een geitenkaasomelet. Toen gebruikte ik bovendien truffelmosterd, voor weer een heel ander smaakaccent. Deze sperziebonensalade past echt overal bij!

Franse warme sperziebonensalade

Warme salade

Voor degenen die nu denken: ik houd niet van koude boontjes: geen zorgen, dit is een warme salade! Wat er Frans is aan de sperziebonensalade weet ik niet zo goed: doorgaans krijg ik mijn sperziebonen in Frankrijk heel anders. Wel met veel knoflook, maar dan met flink roomboter bijvoorbeeld, en veel gaarder.

Dat neemt niet weg dat de smaakmakers in de salade natuurlijk wel heel Frans zijn. In het boek wordt banaansjalot gebruikt, maar met een klein uitje werkt het mijns inziens ook prima. Dat klinkt misschien heftig, maar doordat je de kokendhete boontjes op de rauwe ui en knoflook stort, garen die zodanig dat het scherpste er wel af is. Wat je overhoudt is een volle looksmaak, die perfect past bij de scherpe mosterd, de gronderige boontjes en de romigheid van de vinaigrette.

Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor Franse sperziebonensalade voor 2 personen:

  • 500 gr sperziebonen (liefst uit NL)
  • 1 kleine ui of sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl fijne Franse mosterd
  • 2 tl wittewijnazijn
  • 3 el extra vierge olijfolie

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Sperziebonensalade maken

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Haal de sperziebonen af en snijd ze in tweeën of drieën. Zet de boontjes op met lichtgezouten kokend water en breng het water weer aan de kook. Reken vanaf het moment dat het water weer kookt 4 minuten kooktijd. Maak ondertussen de vinaigrette. Klop daarvoor een romige saus van de mosterd, de olie, de azijn en zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Je salade op smaak maken

Roer de ui en knoflook door de vinaigrette. Giet de sperziebonen af en doe ze onmiddellijk bij de vinaigrette in de schaal. Laat een halve minuut rusten en schep de sperziebonensalade dan om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.