Deze klassieke Franse sperziebonensalade is misschien wel het lekkerste gerecht met sperziebonen dat ik ken. De salade komt uit het boek Een krat vol recepten van Eefje Brugman (aff.). Sinds ik het recept tegenkwam, heb ik het al tientallen keren gemaakt én vaak op de foto gezet. Simpelweg omdat het zo waanzinnig lekker is. Ook met tuinbonen is dit een heerlijk gerecht trouwens.
De eerste keer maakte ik het met de paprikabruschette die er in het boek bij horen, maar alle keren daarna maakte ik de salade gewoon los. Bijvoorbeeld met verse maïs uit de oven en gebakken sliptong, maar ook een keer bij een geitenkaasomelet. Toen gebruikte ik bovendien truffelmosterd, voor weer een heel ander smaakaccent. Deze sperziebonensalade past echt overal bij!
Warme salade
Voor degenen die nu denken: ik houd niet van koude boontjes: geen zorgen, dit is een warme salade! Wat er Frans is aan de sperziebonensalade weet ik niet zo goed: doorgaans krijg ik mijn sperziebonen in Frankrijk heel anders. Wel met veel knoflook, maar dan met flink roomboter bijvoorbeeld, en veel gaarder.
Dat neemt niet weg dat de smaakmakers in de salade natuurlijk wel heel Frans zijn. In het boek wordt banaansjalot gebruikt, maar met een klein uitje werkt het mijns inziens ook prima.
Franse sperziebonensalade met knoflook en ui
Dat klinkt misschien heftig, maar doordat je de kokendhete boontjes op de rauwe ui en knoflook stort, garen die zodanig dat het scherpste er wel af is. Wat je overhoudt is een volle looksmaak, die perfect past bij de scherpe mosterd, de gronderige boontjes en de romigheid van de vinaigrette.
Zo maak je Franse sperziebonensalade voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 500 gr sperziebonen (liefst uit NL)
- 1 kleine ui of sjalot
- 1 teen knoflook
- 2 tl fijne Franse mosterd
- 2 tl wittewijnazijn
- 3 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Sperziebonensalade maken
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Haal de sperziebonen af en snijd ze in tweeën of drieën. Zet de boontjes op met lichtgezouten kokend water en breng het water weer aan de kook. Reken vanaf het moment dat het water weer kookt 4 minuten kooktijd. Maak ondertussen de vinaigrette. Klop daarvoor een romige saus van de mosterd, de olie, de azijn en zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Je salade op smaak maken
Roer de ui en knoflook door de vinaigrette. Giet de sperziebonen af en doe ze onmiddellijk bij de vinaigrette in de schaal. Laat een halve minuut rusten en schep de sperziebonensalade dan om.
Lena zegt
Wanneer je de sjalot en de knoflook een half uurtje marineerd gaart die vast voor
Thea Landman zegt
Heerlijk op warme dagen!
Emma van der Deijl zegt
Dank voor het compliment Thea!
Linda zegt
Eerder ‘lauw ‘ dan….😋
Maartje zegt
Wij hebben hem koud gegeten, ook heerlijk!! Wel een klein beetje basterdsuiker erdoor gedaan de tweede keer. Ook lekker en nog steeds heel fris.
Emma van der Deijl zegt
Koud is hij ook heerlijk! Ik ben wel enorm benieuwd waarom je er suiker in hebt gedaan, ken ik helemaal niet icm boontjes?
Marijke Genuit zegt
Heerlijke salade. Vandaag gemaakt met echte Franse boontjes (we zijn in Frankrijk). De sjalot heb ik een kwartiertje in een eetlepel azijn laten staan (ook geleerd van de Krat, die bestaat nog steeds en heet nu Crisp Weekbox). Daarna de knoflook en de rest van de vinaigrette erbij.
Emma van der Deijl zegt
Oeh heerlijk, goed idee om ze zo iets zachter te maken!