Een verrukkelijke, eenvoudige pasta met venkel en sardientjes, plus knapperig broodkruim. Pasta con le sarde is zó lekker! Sowieso ben ik dol op venkel én op sardientjes, maar in deze pasta zijn ze al helemaal een match made in heaven.
Siciliaanse pasta met sardientjes
Ik at dit gerecht voor het eerst op een zonovergoten Siciliaans terras, wat toch nét anders is dan mijn eigen huiskamer tijdens de Hollandse winter. De grap is echter dat venkel nu hartstikke goed verkrijgbaar is, en de rest van de ingrediënten uit de voorraadkast komt.
Dus zette ik met deze pasta con le sarde en venkel een beetje zomer op tafel!
Pasta con le sarde met een twist
Dit recept is een mashup van een recept uit Italopop van Vanja van der Leeden, een recept uit het boek Sicilië én mijn eigen inbreng, want het oorspronkelijke recept bevat niet zoveel groente als ik zou willen. Bovendien moet er eigenlijk wilde venkel in. Dat is meer een kruid dan een groente, en in Nederland is het niet goed verkrijgbaar.
Zo maak je pasta con le sarde voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 2 el amandelschaafsel
- 2 el rozijnen
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 el panko of vers broodkruim
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl venkelzaad
- chilivlokken naar smaak
- 1 sjalot of kleine ui
- 1 venkelknol
- 3 ansjovisfilets
- 1 grote tomaat of 125 gr kerstomaatjes
- 1 blikje sardientjes
- 150 gr spaghetti of andere lange dunne pasta
Voor het knapperige broodkruim
Zo maak je het
Verhit een hapjespan of ruime koekenpan waar je een deksel voor hebt op middelhoog vuur. Rooster hierin het amandelschaafsel goudbruin. Doe het amandelschaafsel in een kommetje en zet apart.
Week de rozijnen in 50 ml kokend water. Maak ondertussen het knapperige broodkruim. Verhit hiervoor 1 el van de olijfolie in dezelfde pan. Bak hierin het broodkruim tot het rondom een laagje olie heeft en begint te kleuren. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die 2 minuten mee. Voeg dan het venkelzaad en de chilivlokken toe. Proef en zet apart.
Siciliaanse pasta con le sarde
Veeg de pan schoon met keukenpapier. Snipper dan de ui en snijd de venkel in kleine blokjes. Bewaar het fijne loof van de venkel.
Verhit de rest van de olijfolie in dezelfde pan en fruit hierin de ui op middelhoog vuur tot hij glazig ziet. Voeg dan de ansjovisfilets toe en laat ze smelten terwijl je af en toe roert.
Snijd ondertussen de tomaat(jes) in stukjes. Voeg de tomaten toe en bak 2 minuten aan. Voeg dan ook de venkel toe en laat 2 minuten mee bakken terwijl je alles goed omschept.
Doe dan de rozijnen met hun weekwater in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe, draai het vuur naar middellaag en doe het deksel op de pan. Laat zo de venkel boterzacht worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Voeg als de boel droog dreigt te koken wat extra water toe. Kook 10 minuten voor het einde van de kooktijd de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en hak het venkelloof fijn.
Voeg in de laatste minuut de sardientjes toe en prak ze grof met een spatel door de saus. Giet de pasta niet te goed af en schep hem door de saus. Serveer met het kruim, de amandelen en de gehakte venkel.
Laat hier weten wat je er van vindt