Ik weet niet hoe het met jou is, maar een struik andijvie vind ik altijd nogal véél. Tenzij we hem wokken voor we hem verwerken, eten we meerdere keren van één struik. Heerlijk, maar dat vergt wel een breed arsenaal aan recepten. Dit recept voor pancakes met andijvie, een variatie op dit recept van de onvolprezen Smitten Kitchen, is dus een geweldige aanvulling daarop!
Andijviepancakes
In deze pancakes met andijvie gaat niet superveel andijvie, maar het is wel een lekkere portie groente. De andijviepancakes zijn bovendien heel snel klaar. Ik at er een beetje Griekse yoghurt met citroenrasp en -sap en een beetje sriracha bij voor wat meer pit.
Serveer de pancakes met een frisse salade voor een complete maaltijd. Als je de uien en knoflook weglaat, zijn de andijviepancakes trouwens ook heerlijk met iets zoets. Met spek ernaast (met of zonder uien en knoflook, dat laat ik aan jou) is dit een heerlijk ontbijt. In dat geval zou ik trouwens wel de hoeveelheden halveren, tenzij je die dag net een marathon gaat lopen.
Zo maak je 12-16 andijviepancakes:
- Kooktijd: 20 minuten
- 4 bosuien
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 360 ml melk
- 220 gr bloem
- 2 eieren
- 1/2 tl fijn zout
- versgemalen peper of citroenpeper
- 1 biologische citroen
- 120 gr andijvie
- neutrale olie om in te bakken
Zo maak je het
Snijd de bosuien grof. Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Pel de knoflook en snijd hem doormidden.
Hartige pancakes maken
Stop de uien en de knoflook in een blender, keukenmachine of grote maatbeker. Doe de melk, de bloem, de eieren, zout en peper erbij.
Rasp de schil van de helft van de citroen en doe die erbij.
Blend of (staaf)mix tot een glad beslag. Snijd de andijvie grof als dat nog niet gebeurd is. Doe de andijvie bij het beslag en pureer tot er bijna geen stukjes andijvie meer te zien zijn.
Meng als saus voor bij de pancakes met andijvie yoghurt naar smaak met wat geraspte citroenschil, citroensap, zout en peper of srirachasaus.
Pancakes met andijvie bakken
Verhit een flinke plons, zeker 3 el neutrale (olijf)olie op middelhoog vuur in een koekenpan. Schep wanneer de olie heet is hoopjes van ongeveer 3 el beslag in de pan. In mijn koekenpan passen steeds vier hoopjes. Bak de pancakes tot ze bubbels en gaatjes krijgen aan de bovenkant en de randjes gebruind zijn. Keer ze om en bak ze tot ook de andere kant bruin is.
Laat de pancakes even uitlekken op wat keukenpapier voor je ze serveert. Wil je eerst alle pancakes bakken en dan pas serveren, houd de gebakken andijviepancakes dan warm in de oven op 100 graden.
Laat hier weten wat je er van vindt