Tempeh met zoetzure saus

Crispy tempeh met zoetzure saus

In een kwartier aan tafel met deze vegan crispy tempeh met zoetzure saus. Knapperig en sticky tegelijk, kindvriendelijk en vooral: lekker!

Al sinds ik het boek Indorock van Vanja van der Leeden heb, eten wij regelmatig haar pittige tempeh-crumble. Verslavend lekker, maar een beetje te pittig voor onze kinderen. Aangezien zij weer dol zijn op deze zalmballetjes, besloot ik de twee recepten te combineren en de zoetzure saus te veganizen, zodat we nu met zijn vieren kunnen genieten van crispy tempeh.

Tempeh met zoetzure saus

Snelle crispy tempeh

Ik bleef wel in het Indonesische thema, door de crispy tempeh te serveren met bloemkool nasi goreng, maar dit is ook heerlijk in een Japanse bowl of met gado-gado. Wil je trouwens liever wél pittige tempeh, voeg dan gewoon 1/2 el van je favoriete sambal toe aan de zoetzure saus!

Zowel de bloemkool nasi goreng als de Japanse bowl zijn trouwens lekker snel klaar, net als de tempeh, waardoor dit ook een perfect gerecht is voor drukke doordeweekse dagen. Ik zal je verklappen, wij aten dit op een maandag, na zwemles ook nog. Terwijl mijn man de kinderen in bad deed, draaide ik in 20 minuten de hele maaltijd in elkaar. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee.

Vegan crispy tempeh

Dat ging overigens (ook) zo snel omdat ik gekookte rijst uit de vriezer had gehaald en omdat ik de tempeh altijd gewoon in de friteuse gooi. In de airfryer kan ook, maar die heb ik zelf niet.

Mocht je je afvragen wat er te veganizen valt aan de saus van de zalmballetjes: in Worcestersaus zit ansjovis en honing is natuurlijk ook niet vegan. Ik heb ze hier vervangen door respectievelijk hoisinsaus en agavesiroop. Net zo lekker, maar dan wel diervriendelijk.

Zo maak je crispy tempeh met zoet-zure saus voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 200 gr tempeh
  • 3 el tomatenketchup (ik gebruikte een halfzoete variant)
  • 1 el hoisinsaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 el agavesiroop
  • 1 tl sojasaus
  • 1 cm gember
  • olie om te frituren
  • optioneel: 1/2 el sambal

Zo maak je het

Verkruimel de tempeh in grove stukjes: dit geeft meer knapperrandjes dan snijden. Doe de stukjes tempeh in een kom en bestrooi ze met wat zout.

Tempeh met zoetzure saus

Verhit de olie tot 180 graden (een flinke laag arachide-/zonnebloemolie in een pan, of gewoon een friteuse). Doe ondertussen de ketchup, de hoisinsaus, de sesamolie, de agavesiroop en de sojasaus bij elkaar in een kommetje. Rasp de gember erboven en roer alles goed door. Wil je sambal gebruiken, roer die dan ook door de saus.

Frituur vervolgens de tempeh tot hij mooi reebruin kleurt. Ik frituur hem altijd iets langer dan ik eigenlijk durf, dan is hij veel lekkerder namelijk. Dus niet stoppen als hij mooi goudbruin kleurt! Bij mij duurt het een minuut of 5-6 voor ze goed zijn.

Laat de tempeh even uitlekken op keukenpapier. Verhit dan een wok of koekenpan met een drupje olie. Stort hier de tempeh met 2/3 van de saus in en bak al omscheppend tot de tempeh bedekt is met een plakkerig laagje. Serveer direct.

P.S. De link naar bol.com is een affiliate link. Dat betekent dat wanneer je via die link bestelt, ik een een beetje commissie krijg, zonder dat jij extra betaalt. Daar maak je me dus erg blij mee!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt