In het heerlijke kookboek Provence zag ik een prachtige plaattaart met tomaten en tapenade voorbij komen. Die wilde ik natuurlijk maken! Met wat kleine aanpassingen, werd het echt een eigen versie. Inmiddels staat die hier zo ongeveer iedere week op het menu.
Plaattaart met tomaten
Niet alleen super makkelijk en snel, deze plaattaart is bovendien zeer geliefd bij onze peuter. Daarnaast is hij lekker stevig, zodat je hem met je handen kunt eten. Ook prima als borrelhap of voor tijdens een picknick dus!
Met een frisse salade ernaast heb je een verrukkelijke, complete maaltijd. Liever wat meer eiwitten? Eet er dan een salade met peulvruchten bij, of strooi voor het bakken wat zachte geitenkaas over de plaattaart.
Vegetarische of vegan plaattaart met tomaten
De meeste tapenade bevat overigens ansjovis, dus check dat even als je de taart echt als vegetarisch wilt eten.
Overigens maak ik deze plaattaart met tomaten regelmatig met mijn vegan tapenade met munt. Dan bestrooi ik hem na het bakken met muntblaadjes ipv met basilicum. Gebruik je daarbij melkvrij bladerdeeg, dan is deze plaattaart vegan.
Zo maak je plaattaart met tomaten en tapenade voor 2 personen:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 6 vierkante plakjes diepvriesbladerdeeg
- 100 gr (zelfgemaakte) tapenade
- 500 gr rijpe tomaten (hoeveel je er precies nodig hebt, merk je tijdens het beleggen pas)
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 handje basilicumblaadjes
Zo maak je het
Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat er een bakplaat in de oven zit.
Knapperige plaattaart
Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier het ontdooide bladerdeeg op. Maak een rechthoek en zorg dat de randjes steeds iets overlappen. Druk de randjes aan zodat je één geheel krijgt (hoe het precies moet, zie je hier).
Kerf rondom op 1 cm van de rand het deeg iets in (niet doorsnijden!). Dit wordt straks de korst van je plaattaart.
Plaattaart met tapenade en tomaten
Bestrijk de bodem binnen de randjes met de tapenade. Snijd de tomaten in plakken en verdeel ze over de taartbodem. Besprenkel met de olijfolie, plus wat versgemalen zwarte peper.
Schuif dan de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi de plaattaart met tomaten voor het serveren met de basilicum.
Laat hier weten wat je er van vindt