Kookboekrecensie Provence

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wie mij al langer volgt, heeft vast wel eens voorbij zien komen dat ik in een grijs verleden in Zuid-Frankrijk heb gewoond. Niet in de Provence overigens, maar die was vlakbij.

Zuid-Frankrijk

Ruim 16 jaar geleden verhuisde ik naar Montpellier. Ik was er nog nooit geweest, maar nadat ik een jaar eerder op Interrail voor het eerst in Zuid-Frankrijk was, wist ik zeker dat ik er wilde wonen. Of het nu in de Provence zou zijn of elders in Zuid-Frankrijk, dat kon me niet zoveel schelen.

Montpellier

Daar, ver van vrienden en familie, werd ik in razend tempo volwassen. Want even met de was naar huis kon niet, en heimwee had ik wel, maar dat was eigenlijk geen optie. Zoals mijn moeder altijd zegt: “we hebben een meisje weggebracht en we kregen een jonge vrouw terug”.

Kookboekrecensie Provence

De Zuid-Franse keuken

Niet verwonderlijk dus, dat ik Zuid-Frankrijk altijd ben blijven missen nadat ik terug was. Het weer, het eten, de sfeer, de taal, alles eigenlijk. Ik word dan ook van weinig zo blij als echt Zuid-Frans eten. Nou ja, met vakantie in Zuid-Frankrijk maak je me natuurlijk nóg blijer. De afgelopen jaren zijn we met enige regelmaat in de Provence te vinden, met uiteraard altijd een tripje naar Montpellier erbij!

De Provençaalse keuken

Het boek Provence van Alex Johnson (die in Londen een Provençaals restaurant runt) dat ik van uitgeverij Good Cook cadeau kreeg, was dan ook meer dan welkom. Sommige gerechten erin zijn echt Provençaals en geven me direct een vakantiegevoel. Andere gerechten. bijvoorbeeld de tielle sètoise en de brandade de morue, komen juist uit de buurt van Montpellier en maken me daarom erg gelukkig.

Kookboek Provence

Daar komt nog bij dat het ook gewoon een mooi boek is! Het boek is ingedeeld per seizoen, wat ik erg handig vind. Op die manier is het immers makkelijker om gerechten met seizoensingrediënten te kiezen. Bijvoorbeeld inktvis en tuinbonen en papillote en millefeuille met rabarber en aardbei in het voorjaar, tomatentaart met tapenade en koude amandelsoep met meloen en pastis in de zomer, salade van zwarte vijg en tomaat en paprika rode wijn met basilicum in de (vroege) herfst en gratin van venkel en radicchio en aligot (superkazige aardappelpuree) in de winter.

Kookboekrecensie Provence

Provençaalse menu’s

Helaas staan er niet van ieder gerecht foto’s in. De foto’s die erin staan, zijn daarentegen waanzinnig mooi. Bovendien staat het boek vol met handige tips en heeft elk seizoen ook een menu, la grande bouffe geheten: bouillabaisse en coq au vin in het voorjaar, couscous in de zomer, grand aïoli in de herfst en in de winter een menu met zwarte truffel én eentje met verse olijfolie.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de typografie van het boek: anders dan anders, maar zeer leesbaar. Ook de index is, zoals bij alle boeken van Good Cook, zeer volledig en praktisch.

Recensie Provence

Conclusie

Als je houdt van de (Zuid-)Franse keuken mag dit boek niet in je collectie ontbreken. Provence is onder andere te koop bij bol.com (gesponsorde link) en kost €25,95.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt