Plaattaart met tomaat en mosterd

Plaattaart met tomaat en mosterd

Kerst 2024Kerst 2024

Een ontzettend krokante bodem met daarop een heerlijke, onverwachte combinatie van ingrediënten: je zou voor minder een recept maken, maar deze plaattaart met tomaat en mosterd heeft het allebei!

Plaattaart met tomaat en mosterd

Tomaat met mosterd en geitenkaas

Jaren geleden deelde ik al eens een recept voor een quiche met tomaat, geitenkaas en mosterd. Heerlijk maar om de bodem goed te krijgen best een gedoe. Dus tweakte ik net zolang tot ik een versie van deze combinatie had die wél altijd knapperig uit de oven kwam. Dat werd deze plaattaart!

Knapperige plaattaart met tomaat

Doordat het bladerdeeg met alleen mijn favo mosterd op een hete bakplaat de oven ingaat, wordt de onderkant superkrokant. Het vocht van de tomaten vormt daarna geen enkel probleem meer.

Zo los is dit een prima maaltijd voor 4 personen, zeker met nog wat salade erbij. Ik serveer dit soort plaattaarten echter het allerliefst als onderdeel van een tafel vol gerechten, bijvoorbeeld als mijn eetclub langskomt!

Zo maak je 1 bakplaat plaattaart met tomaat en mosterd:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 6 velletjes bladerdeeg
  • 2-3 el grove mosterd
  • 4-5 rijpe tomaten
  • 150 gr geitenkaas op een rolletje (bûche)
  • 2 tl verse oregano

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden met een bakplaat in de oven.

Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg de velletjes op een vel bakpapier net een beetje overlappend neer, zó dat een grote rechthoek ontstaat. Druk de randjes goed aan.

Kerf het deeg rondom 1 cm vanaf de rand in met een mesje. Besmeer het deeg, maar niet het randje van 1 cm, met de mosterd. Afhankelijk van hoe grof je mosterd is, heb je 2 of 3 el nodig.

Haal de gloeiend hete bakplaat uit de oven en laat het deeg er met bakpapier en al op glijden. Zet de plaat terug in de oven en laat 5 minuten bakken.

Snijd ondertussen de tomaten en de geitenkaas in plakken. Haal de bodem na 5 minuten uit de oven. Verdeel eerst de tomaten en dan de geitenkaas er overeen. Bestrooi met de helft van de oregano.

Bak de plaattaart in nog eens 20-25 minuten goudbruin en krokant. Bestrooi voor het serveren met de rest van de oregano.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt