Plaattaart met courgette en tapenade

Plaattaart met courgette en tapenade

De zomer op een bakplaat: plaattaart met courgette en tapenade. Dankzij mijn trucje daarvoor extra knapperig en zó lekker!

Na het doorslaande succes van mijn plaattaart met tomaten (ook op vakantie aten we hem 3x in evenzoveel weken) leek het me leuk om hetzelfde concept ook toe te passen op courgette. Dit keer in een ronde vorm, omdat ik in Frankrijk was en ze daar wél rollen lekker bladerdeeg in de koeling hebben. Omdat een plaattaart met alleen courgette en tapenade me nog lekkerder kon, voegde ik aan dit exemplaar bovendien nog wat romigheid toe in de vorm van brousse: hele verse geitenkaas.

Plaattaart met courgette en tapenade

Plaattaart met verse kaas

Dat laatste is in Nederland niet zo makkelijk verkrijgbaar, maar je kunt prima ricotta of zelfs zachte geitenkaas gebruiken. Of je pakt Home Made Zomer van Yvette van Boven erbij en maakt zelf brousse van geitenmelk! Overigens wordt brousse soms ook verkocht als brocciu, dat is de Corsicaanse variant.

Vegetarische plaattaart met tapenade

Check voor een vegetarische plaattaart overigens wel of je tapenade geen ansjovis bevat. Wil je het echt zeker weten, maak dan zelf munttapenade. Lekker fris bij de aardse courgette en romige kaas.

Deze plaattaart is met een salade ernaast een heerlijk hoofdgerecht, maar ook als lunch of als voorgerecht doet hij het heel goed!

Plaattaart met courgette en tapenade

Vegan plaattaart met courgette

Voor een vegan variant kun je de kaas overigens prima weglaten. Dan is het wel lekker om wat citroenschil boven de plaattaart met courgette te raspen voor hij de oven in gaat, en om wat extra olijfolie te gebruiken voor wat meer smeuïgheid.

Zo maak je plaattaart met courgette en tapenade voor 2-3 personen:

  • Wachttijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 6 vierkante plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 100 gr (zelfgemaakte) tapenade
  • 1 middelgrote courgette
  • 100 gr brousse of ricotta
  • 1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat er een bakplaat in de oven zit.

Knapperige plaattaart

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier het ontdooide bladerdeeg op. Maak een rechthoek en zorg dat de randjes steeds iets overlappen. Druk de randjes aan zodat je één geheel krijgt (hoe het precies moet, zie je hier).

Kerf rondom op 1 cm van de rand het deeg iets in (niet doorsnijden!). Dit wordt straks de korst van je plaattaart.

Plaattaart met tapenade en tomaten

Bestrijk de bodem binnen de randjes met de tapenade. Snijd de courgette in hele dunne plakjes en verdeel deze over de taartbodem. Verdeel de kaas over de plaattaart. Besprenkel de taart met de olijfolie, plus wat versgemalen zwarte peper.

Schuif dan de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt