Pasta uit de oven is hier in huis een vaste waarde, want we zijn er allemaal dol op. Met of zonder groente, met room of tomatensaus, met broodkruim of kaas bovenop: allemaal lekker. Deze versie met pompoen is geen uitzondering op onze liefde voor ovenpasta!
Je kunt dit gerecht overigens prima voorbereiden. Ik rooster meestal de pompoen een (paar) dag(en) eerder met iets anders mee in de oven, zodat het op de dag dat ik de pasta wil eten wat sneller gaat.
Ovenpasta voorbereiden
Je kunt er zelfs voor kiezen om de ovenpasta helemaal ovenklaar te maken en dan in de koelkast of vriezer te doen. Dan hoef je het gerecht alleen nog maar in de oven te zetten! Houd er dan wel rekening mee dat bevroren ovenpasta eerst moet ontdooien en dat ovenpasta uit de koelkast 5-10 minuten extra tijd in de oven nodig heeft. Ingevroren ovenpasta is trouwens ideale kraamkost.
Béchamelsaus met kaas
Het hartige van de kaas combineert perfect met het licht zoete van de pompoen. Die kaas is trouwens dubbel: zowel bovenop als in de béchamelsaus. Want meer kaas is altijd beter, toch?
“Officieel” wordt béchamelsaus met warme melk gemaakt, maar na jarenlang zelf maken, weet ik dat het met koude melk net zo goed gaat. Dat is bovendien veel makkelijker.
Zo maak je ovenpasta met pompoen voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 40 minuten
- Kooktijd: 1 uur
- 1 kleine (fles)pompoen (ca. 800 gr)
- 1 el neutrale olijfolie
- 25 gr roomboter
- 25 gr bloem
- 250 ml melk
- 125 gr geraspte oud of extra belegen kaas
- 200 gr pasta
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in plakken en besmeer ze met de olijfolie. Leg de plakken op een bakplaat waar ze makkelijk op passen en bestrooi met een snufje zout (niet te veel, de kaas is zout!) en versgemalen peper naar smaak. Rooster de pompoen ongeveer 25 minuten, tot hij bruine randjes krijgt.
Ovenpasta maken
Maak ondertussen of op de dag dat je de ovenpasta gaat eten de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een steelpan en bak de bloem hierin tot de bloem dit mengsel van geur verandert (dan is de bloem gaar). Voeg dan telkens een scheut melk toe.
Wanneer alle melk is opgenomen, stort je 75 gr van de kaas bij de saus. Roer tot de kaas is opgenomen door de saus.
Kook terwijl je de saus maakt de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar dan 2 minuten korter. Zo zorg je dat de pasta nog wat beet behoudt.
Draai de oventemperatuur terug naar 175 graden.
Stort de gekookte en uitgelekte pasta bij de béchamelsaus in een ruime ovenschaal en doe ook de pompoen erbij. Roer alles goed om en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de ovenpasta met pompoen in 30-35 minuten goudbruin.
Laat hier weten wat je er van vindt