Mac ‘n cheese is wat mij betreft echt de ultieme comfort food, dus uiteraard kon die niet ontbreken in mijn comfort food kerstmenu! Maar hoe lekker klassieke mac ‘n cheese ook is, ik vind het niet helemaal feestelijk genoeg voor kerst. Daarom bedacht ik een luxe mac ‘n cheese met paddenstoelen.
Mac ‘n cheese met truffel
En niet zomaar paddenstoelen: hier gaat – als je dat wilt – truffel in! Truffel is natuurlijk best prijzig, maar gelukkig is deze mac ‘n cheese zonder truffel net zo lekker als met, alleen anders. Ik heb mijn truffel bij Crisp gekocht, die vond ik betaalbaar. Dat was wel witte zomertruffel, terwijl zwarte wintertruffel de állerlekkerste is, maar die is wel écht aan de prijs. Kies dus zelf of en zo ja wat voor truffel je hierin wilt gebruiken.
Mac ‘n cheese met paddenstoelen
Verder gaan er shii take, oesterzwammen en taleggio in deze mac ‘n cheese, waarmee hij vanzelf luxe wordt. Natuurlijk kun je ook andere paddenstoelen gebruiken. Kies echter niet voor champignons, want je hebt hier voor paddenstoelen nodig die weinig vocht kwijtraken en veel smaak hebben.
Dat alles zorgt voor een super romige, kazige mac ‘n cheese, wat perfect combineert met de gronderige, umami smaak van de paddenstoelen én het frisse en zoete van mijn favoriete bijgerecht hierbij, de feestelijke traybake. Wil je het liever nog frisser, dan is deze salade echt een aanrader.
Luxe mac ‘n cheese voorbereiden
De paddenstoelen en de pasta meng je door de béchamelsaus. Daar kun je een pakje voor kopen, maar dat is echt zonde, want er is weinig zo makkelijk als béchamelsaus maken. Duurt ook maar heel even, dus doe maar lekker zelf. Is wel zo luxe.
Het complete comfort food kerstmenu
Het hele comfort food kerstmenu, compleet met boodschappenlijst, vind je hier!
Zo maak je luxe mac ‘n cheese met paddenstoelen en taleggio voor 2 personen:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 150 gr gemengde stevige paddenstoelen, zoals shii take en oesterzwammen
- neutrale olijfolie om in te bakken
- 1/2 teen knoflook
- 100 gr kleine pasta, zoals kleine schelpjes
- 125 gr taleggio
- 15 gr roomboter
- 15 gr bloem
- 250 ml volle melk
- truffel naar smaak
Zo maak je het
Voor kerst is het natuurlijk handig om te kunnen voorbereiden. Gelukkig kan dat heel makkelijk met deze mac ‘n cheese, want de béchamel met paddenstoelen én de pasta kun je al 2 dagen van tevoren maken. Wil je nog verder van tevoren voorbereiden, dan zou je dit mengsel zelfs kunnen invriezen. Laat het mengsel dan rustig in de koelkast ontdooien, doe alles in een ovenschaal en top met de rest van de kaas.
Snijd de paddenstoelen in gelijke, kleine blokjes van ongeveer een halve cm rondom. Verhit in een koekenpan een scheut neutrale olijfolie. Pers hierboven de knoflook uit en laat die even zweten tot hij heerlijk begint te ruiken.
Ovenpasta met paddenstoelen
Doe dan de paddenstoelen erbij en bak ze op laag vuur stevig en gebruind. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd 75 gr van de taleggio in stukjes.
Maak bovendien ondertussen de kaasbéchamel. Smelt hiervoor in een sauspan of kookpan de boter. Laat flink bruisen en voeg dan de bloem toe. Roer goed om met een pollepel zodat je een soort deeg krijgt. Laat dit deeg al roerend op laag vuur 2 minuten bakken, tot het anders begint te ruiken. Voeg dan een derde van de melk toe en draai het vuur naar middelhoog.
Béchamel met taleggio
Klop met een garde tot de saus dik begint te worden. Voeg dan weer 1/ 3 van de melk toe klop tot de saus dikker wordt. Herhaal met de rest van de melk. Voeg wanneer de saus dik is geworden een snuf zout, zwarte peper naar smaak en de blokjes kaas toe. Blijf roeren met de garde tot de kaas is opgenomen in de saus.
Luxe pasta met paddenstoelen
Voeg dan de paddenstoelen, de uitgelekte pasta en geraspte truffel naar smaak toe aan de kaassaus. Doe dit mengsel in één of twee ovenschaaltjes. Snijd de rest van de taleggio in dunne plakjes en verdeel die over het pastamengsel. Bak je luxe mac ‘n cheese in ongeveer 25 minuten op 200 graden goudbruin.
Janet zegt
Leuk gerecht, vanavond gemaakt. Nog wel wat panko en Parmezaanse kaas erover gegooid. Je bent vergeten de oventemperatuur te vermelden. 200 graden gaat prima.
Emma van der Deijl zegt
Dank voor de complimenten en voor je opmerkzaamheid! Ik heb het meteen aangepast 🙂