Naast een aantal varianten van mac ’n cheese met groenten, ontbrak hier op de site nog de klassieke mac ’n cheese. En dat terwijl ik ontzettend dol ben op ovenpasta! Nou moet ik eerlijk zeggen dat een klassieke mac ’n cheese ook wel behoorlijk machtig is, en bovendien geen groente bevat. Met een salade ernaast is het heerlijk, maar niet voor elke dag. Dat neemt niet weg dat je deze variant echt een keer moet maken! Een knapperige bovenkant met daaronder pasta in een superromige kaassaus. En het is ook nog eens heel makkelijk.
Zelf mac ‘n cheese maken
Als je nu schrikt van het idee van zelf béchamel maken: dat is echt niet nodig. Als je een garde in huis hebt, kan het eigenlijk niet misgaan. Zoals eigenlijk alle pasta uit de oven is deze mac ’n cheese trouwens een echte kinderfavoriet. Kortom: het ultieme comfort food voor het hele gezin!
Zo maak je klassieke mac ‘n cheese voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 150 gr korte pasta (elleboogjesmacaroni is klassiek, ik gebruikte ditalini rigati)
- 25 gr roomboter
- 25 gr bloem
- 250 ml melk
- Versgeraspte nootmuskaat naar smaak (mag flink veel zijn!)
- 125 gr geraspte oude kaas
- 25 gr panko of ander broodkruim
Zo maak je het
Béchamelsaus maken
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Smelt in een ruime steelpan de boter tot hij bruist. Voeg dan de bloem toe en klop met een garde tot een geheel. Blijf roeren, tot het mengsel niet meer “rauw’ ruikt. Voeg een flinke scheut melk toe. Klop goed door tot en glad geheel. Herhaal in etappes met de rest van de melk. Verwarm de grill van de oven voor.
Perfecte mac ‘n cheese
Als het goed is heb je nu een gladde saus. Breng die even aan de kook, dan dikt hij nog wat in. Maak op smaak met flink veel nootmuskaat en versgemalen zwarte peper. Doe dan 100 gr van de geraspte kaas erbij en roer tot de kaas door de saus gesmolten is. Roer de saus door de hete, afgegoten pasta. Doe het geheel in een ovenschaal en bestrooi met de panko. Strooi de rest van de kaas er overheen. Zet de schaal onder de grill tot de kaas bovenop gesmolten is en de panko mooi goudbruin ziet.
Laat hier weten wat je er van vindt