Romige mac ‘n cheese, met een spicy kick van chorizogehakt en cajun kruiden. De prei geeft een zoet accent, en voegt meteen wat groente toe. En oh ja. Kaas. Kijk maar.
Mac ‘n cheese met chorizo en cajun kruiden
Als je mij al langer volgt, weet je dat ik dol ben op mac ‘n cheese, ovenpasta, lasagne en wat er verder nog maar op lijkt. Toen ik onlangs bij Food from Claudnine een recept voor mac ‘n cheese met cajun kruiden en chorizo voorbij zag komen, kreeg ik dan ook acuut trek.
Eigenwijs als ik ben, besloot ik het gerecht echter vegetarisch te maken, door de chorizo te vervangen door een vegan variant.
Romige ovenpasta
Let op: dit recept is voldoende voor 4 personen. Normaal zijn mijn recepten voor 2, maar door de hoeveelheid saus en de standaardmaat van de portie vegan chorizo is 4 net handiger.
Halveren is natuurlijk geen probleem: schep voor het bakken de helft in een ovenbestendige koelkastbak en vries in. Wanneer je er weer trek in hebt, laat je de mac ‘n cheese rustig ontdooien in de koelkast en bak je hem daarna tot hij goudbruin en gloeiend heet is.
Zo maak je mac ‘n cheese met chorizo en prei voor 4 personen:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 2 preien
- 20 gr roomboter
- 20 gr bloem
- 200 ml melk
- 1 tl (zelfgemaakte) cajun kruiden
- 125 gr geraspte oude kaas
- 350 gr pasta
- 2 el olijfolie
- 300 gr Beyond Meat gehakt
- 2 tenen knoflook
- 1/2 el bitterzoete pimentón
Voor de vegan chorizo
Zo maak je het
Maak de vegan chorizo volgens dit recept en haal deze vervolgens uit de pan. Snijd ondertussen de preien in halve ringen. Bak de preien in het bakvet van de vegan chorizo tot de prei glazig ziet.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook dan de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Stort de uitgelekte pasta in een ruime ovenschaal.
Béchamel met kaas
Maak ondertussen de kaasbéchamel. Smelt hiervoor de boter in een steelpan. Laat flink bruisen en voeg dan de bloem toe. Roer goed om met een pollepel zodat je een soort deeg krijgt. Laat dit deeg al roerend op laag vuur 2 minuten bakken, tot het anders begint te ruiken. Voeg dan een derde van de melk toe en draai het vuur naar middelhoog.
Klop met een garde tot de saus dik begint te worden. Voeg dan weer 1/ 3 van de melk toe klop tot de saus dikker wordt. Herhaal met de rest van de melk. Voeg wanneer de saus dik is geworden de cajun kruiden en 75 gram van de geraspte kaas toe. Blijf roeren met de garde tot de kaas is opgenomen in de saus.
Ovenpasta met chorizo en prei
Meng de saus, de prei en de chorizo door de pasta. Bestrooi de pasta met de resterende 50 gram kaas. Bak de mac ‘n cheese tot de kaas bovenop mooi goudbruin is, ongeveer 30 minuten.
Laat hier weten wat je er van vindt