Banaan-kaneelwafels

Banaan-kaneelwafels

Alweer een een zoet ontbijtrecept? Ja, alweer. Ik ben nu eenmaal dol op uitgebreid ontbijten, en deze banaan-kaneelwafels zijn echt een feestje op je bord. Bovendien zijn ze snel en eenvoudig te maken, dus ik wilde jullie dit recept niet langer onthouden dan nodig was.

Banaan-kaneelwafels

Het was even wat stiller, want ik was druk met het afronden van mijn werk voor mijn zwangerschapsverlof. Dat gecombineerd met minder energie door de zwangerschap betekende nul fut om te bloggen helaas. Inmiddels zit ik lekker thuis met de pootjes omhoog, en heb ik weer alle tijd en energie om lekker te koken en te schrijven!

Deze banaan-kaneelwafels heb ik een paar keer moeten maken, omdat ik ze eerst niet zo kreeg als ik ze wilde. Heel vervelend! Ik begon met het beslag voor mijn bananenpancakes, maar daar werden de wafels niet stevig en krokant genoeg mee. Experimenteren dus maar.

Wafels, wafels en nog meer wafels

Je maakt de banaan-kaneelwafels met een gistbeslag. Nadat ik in mei voor mijn eerste moederdag een wafelijzer kreeg, hebben we heel wat wafelrecepten uitgeprobeerd. Deze volkorenwafels met bosbessen waren heerlijk, net als de wafels uit All Day Breakfast, en natuurlijk de chocolate chip wafels. Niet-lekkere wafels moeten we sowieso nog tegenkomen, maar we zijn allebei groot fan van gegiste wafels. De smaak hiervan is minder zoet en wat complexer dan van andere wafels, bijna alsof je ze met zuurdesem gemaakt hebt.

Natuurlijk kun je ook aan gegist wafelbeslag blauwe bessen, chocoladestukjes of waar je maar zin in hebt toevoegen. Ik koos er echter voor om van mijn beslag een soort kruising te maken tussen deze bananenpancakes en deze gegiste wafels. Voor extra herfstigheid voegde ik een flinke hoeveelheid kaneel toe, plus wat pecannoten bij het serveren.

Banaan-kaneelwafels

In lijn met de bananenpancakes gebruikte ik een mengsel van volkorenmeel en bloem. Voel je vrij om uitsluitend één van de twee te gebruiken: met alleen volkorenmeel zullen de wafels wat minder krokant zijn en minder goed rijzen, met alleen bloem zijn ze wat lichter.

Het resultaat was ver boven verwachting: krokant van buiten, smeuïg van binnen, met volop banaan en kaneelsmaak, maar ook heel duidelijk de smaak van het gistbeslag. Met wat maple syrup, gehakte pecannoten en/of (gecaramelliseerde) banaan heb je hiermee een geweldig ontbijt. En omdat je het beslag grotendeels de avond van tevoren maakt (het moet immers rijzen), ben je er ook nog eens zo mee klaar ’s morgens. ’s Ochtends hoef je alleen de banaan en een beetje yoghurt toe te voegen en je kunt gaan bakken.

Het rijzen duurt wel even: 12 uur is ideaal. Is je nacht korter dan dat, dan kun je het beslag prima een kickstart geven door het een uurtje of langer op het aanrecht te laten rijzen voor je het in de koelkast zet. Zet het vervolgens nog 8 uur in de koelkast.

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor 6 banaan-kaneelwafels – een gul ontbijt voor 2 personen:

  • 25 gr boter
  • 135 ml melk
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 130 gr half om half volkorenmeel en bloem (of een andere verhouding)
  • 1/2 tl (bruine basterd)suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 3/4 tl gedroogde gist
  • 1/8 tl zout
  • 1 ei
  • 1 el (Griekse) yoghurt
  • 2 bananen
  • evt. een handje pecannoten, maple syrup

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Banaan-kaneelwafels voorbereiden – de avond van tevoren

Smelt de boter. Laat de melk even iets opwarmen, tot handwarm. Roer de boter, de melk en het vanille-extract in een kommetje door elkaar.

Doe het meel, de suiker en de kaneel in een grote kom. Doe de gist aan de ene kant in de kom en het zout aan de andere kant. Roer de droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg dan het melkmengsel toe. Roer rustig even door, er mogen nog klonten zijn. Voeg dan het ei toe en klop dat door het beslag. Niet te lang, dan worden je wafels taai!

Dek de kom af met vershoudfolie en zet in de koelkast.

Banaan-kaneelwafels maken – ’s ochtends

Haal eerst de kom uit de koelkast. Als het goed is, heb je véél meer beslag dan gisteravond. Snijd een halve banaan af – die kun je in plakjes bij de wafels serveren.

Prak de resterende anderhalve banaan fijn met de yoghurt. Om het extra fijn te maken, kun je hier ook de staafmixer voor gebruiken. Als je zo lui bent als ik trouwens ook.

Klop het banaanmengsel met een garde door het beslag. Er verdwijnt nu lucht uit je beslag, maar dat is geen probleem.

Bak de wafels volgens de instructies van je wafelijzer. De banaan-kaneelwafels zijn niet zo snel gaar als sommige andere wafels. Ze zijn wel heel vergevingsgezind: ze worden niet snel te donker.

Serveer met plakjes banaan, maple syrup en eventueel wat gehakte pecannoten. Voor extra verwennerij kun je de banaan ook nog caramelliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.