Oeufs en cocotte

Zo, het is weer weekend! Na een week vol herfststormen, onverwachte zon, plensbuien, lekkage én loodgieter, mistbanken, goed nieuws en veel te weinig sporten was ik daar wel aan toe! Meer tijd om te koken, of natuurlijk om voor je te laten koken. Zelf doe ik dit weekend lekker het laatste, maar afgelopen weekend kookte ik voor een vriendin.

Eitjes uit de oven

Het voorgerecht was één van mijn lievelingsgerechten (ook heel erg lekker als ontbijt- of brunchgerechtje): oeufs en cocotte. Heel Frans, maar ook op Engelstalige websites kom ik hier steeds vaker varianten van tegen. Het gemak van een gebakken ei, gecombineerd met de smeuiigheid van een gepocheerd ei. En dan met room. Mjam. Je kunt hierbij uitgebreid variëren, dus ik zou zeggen: probeer eerst eens dit basisrecept, dan kan je daarna los!

Oeufs en cocotte

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor 2 oeufs en cocotte:

  • 2 eieren
  • 2-4 el crème fraîche (dat hangt ervan af hoe veel room je wilt eten, maar meer is wel echt lekkerder vind ik)
  • boter om in te vetten

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Verwarm de oven voor op 180 graden (niet op hete lucht, dan droogt de boel uit!). Kook 1-1,5 liter water in de waterkoker.Vet twee ramequins (ook wel bekend als soufflévormpjes) in met boter. Schep in elk bakje 1-2 eetlepels crème fraîche. Maak in het midden daarvan een kuiltje.

Oeufs en cocotte maken

Breek vervolgens heel voorzichtig de eieren boven de bakjes. Probeer het zo uit te mikken dat de dooier in het kuiltje terechtkomt. Strooi wat grof zeezout en eventueel wat versgemalen peper op de eieren.

Oeufs en cocotte

Zet dan de bakjes in een grotere ovenschaal. Zet die in de oven en giet dan het kokende water in de grote schaal. Hoeveel water je precies nodig hebt hangt af van de grootte van de schaal en de hoogte van de bakjes en de schaal, maar hoe hoger het water staat, hoe beter. Zorg dat er in ieder geval 2 cm water om de bakjes heen staat. En pas goed op, want bakken met klotsend kokend water zijn een beetje tricky uiteraard

Bak de eieren vervolgens ongeveer 15-20 minuten, tot de bovenkant wit is, maar og wel golft als je de schaal beweegt en de dooier nog echt donkergeel is.

Heerlijk om zo leeg te lepelen, maar ook erg lekker om (groene) asperges of reepjes toast in te dippen. Een beetje verse kruiden (kervel, bieslook etc) erop strooien na het bakken is ook erg lekker

Variëren met je eieren uit de oven

  • pittige kruiden of chilipeper bovenop
  • vervang de helft van de crème fraîche door roompaté
  • de crème fraîche vervangen door of aanvullen met groente: fijngesneden tomaat, spinazie of rucola
  • de crème fraîche vervangen door of mengen met verse zachte geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.