De allerlekkerste manier om eieren te eten, is wat mij betreft niet gekookt, gebakken of gepocheerd, maar in een potje met room. De klassiek Franse oeufs en cocotte dus. Superromig, intens van smaak en heerlijk smeuïg. Perfect als ontbijt, brunch of lunch en een vaste waarde op mijn paastafel!
Eitjes uit de oven
Dat is één van lievelingsgerechten (ook heel erg lekker als ontbijt- of brunchgerechtje), en dus perfect geschikt. Heel Frans, maar ook op Engelstalige websites kom ik hier steeds vaker varianten van tegen.
Het gemak van een gebakken ei, gecombineerd met de smeuïgheid van een gepocheerd ei. En dan met room. Mjam. Je kunt hierbij uitgebreid variëren, dus ik zou zeggen: probeer eerst eens dit basisrecept, dan kan je daarna los!
Stiekem volg ik trouwens mijn eigen recept niet meer sinds ik een stoomoven heb. Daarmee maak je nóg makkelijker en sneller de lekkerste oeufs en cocotte, omdat je geen waterbad nodig hebt en de oven meer stoom genereert. Heb je een stoomoven, houd de oeufs en cocotte dan vanaf 10 minuten al goed in de gaten. Ik zet mijn oven op 180 graden conventioneel en voeg dan een gemiddelde hoeveelheid stoom toe.
Variëren met oeufs en cocotte
Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is lekker om te doen met deze oveneitjes. Knapperig gebakken spek ernaast, of juist gerookte zalm? Heerlijk! Brioche ernaast: aanrader, zeker als je die belegt met wat zoute roomboter of juist met plakjes avocado.
Wil je variëren met de oveneitjes zelf, dit zijn mijn favoriete veranderingen:
- pittige kruiden of chilipeper bovenop
- vervang de helft van de crème fraîche door roompaté
- de crème fraîche vervangen door of aanvullen met groente: fijngesneden tomaat, spinazie, doperwtjes of rucola
- de crème fraîche vervangen door of mengen met verse zachte geitenkaas
Zo maak je 2 oeufs en cocotte:
- Kooktijd: 25 minuten
- 2 eieren
- 2-4 el crème fraîche (dat hangt ervan af hoe veel room je wilt eten, maar meer is wel echt lekkerder vind ik)
- boter om in te vetten
Zo maak je het
Oeufs en cocotte maken
Verwarm de oven voor op 180 graden (niet op hete lucht, dan droogt de boel uit!). Kook 1-1,5 liter water in de waterkoker.Vet twee ramequins (ook wel bekend als soufflévormpjes) in met boter. Schep in elk bakje 1-2 eetlepels crème fraîche. Maak in het midden daarvan een kuiltje.
De lekkerste oveneitjes
Breek vervolgens heel voorzichtig de eieren boven de bakjes. Probeer het zo uit te mikken dat de dooier in het kuiltje terechtkomt. Strooi wat grof zeezout en eventueel wat versgemalen peper op de eieren.
Zet dan de bakjes in een grotere ovenschaal. Zet die in de oven en giet dan het kokende water in de grote schaal. Hoeveel water je precies nodig hebt hangt af van de grootte van de schaal en de hoogte van de bakjes en de schaal, maar hoe hoger het water staat, hoe beter. Zorg dat er in ieder geval 2 cm water om de bakjes heen staat. En pas goed op, want bakken met klotsend kokend water zijn een beetje tricky uiteraard.
Romige oeufs en cocotte
Bak de eieren vervolgens ongeveer 15-20 minuten, tot de bovenkant wit is, maar og wel golft als je de schaal beweegt en de dooier nog echt donkergeel is.
Heerlijk om zo leeg te lepelen, maar ook erg lekker om (groene) asperges of reepjes toast in te dippen. Een beetje verse kruiden (kervel, bieslook etc) erop strooien na het bakken is ook erg lekker
Laat hier weten wat je er van vindt