chocolade-caramelbroodjes

Chocolade-caramelbroodjes

Deze chocolade-caramelbroodjes zijn supersmeuïge swirl, gevuld met chocolade-caramelsaus met zeezout. Heerlijk om te eten én om te maken!

chocolade-caramelbroodjes

Deze chocolade-caramelbroodjes zijn echt idioot lekker. Ik vind kaneelbroodjes heerlijk, maar na wat experimenteren daarmee, vond ik het resultaat toch niet super. De smaak was telkens goed, maar ik wilde ze graag smeuïger. Daarnaast vond ik kaneelbroodjes niet zo spannend.

Zoete broodjes

Ik ben echter dol op zoute caramel en op pure chocolade met zeezout. Die twee combineren leek me dan ook heel erg lekker. Ik hoopte dat de broodjes met chocolade-caramelsaus ook smeuïger zouden worden dan met boter en kaneelsuiker. Dat bleek gelukkig te kloppen: deze broodjes zijn supersmeuïg en hebben een heerlijk rijke vulling van chocolade-caramelsaus met zeezout en extra chocolade.

Chocolade met caramel

Nu het weer steeds grijzer en grauwer wordt en de dagen almaar korter, vind ik het weer tijd voor comfort food. Deze chocolade-caramelbroodjes zijn de ultiem comfortfood: zoet en vol van smaak, eenvoudig te maken en het maken ervan is een heerlijk klusje voor tijdens een dagje binnenshuis. Alle reden dus om snel de keuken in te duiken.

chocolade-caramelbroodjes

Brioche bakken

De basis van de chocolade-caramelbroodjes is briochedeeg. Een melkvrije versie daarvan vind je hier. Ik gebruik hier een ander recept, dat een wat langere rijs nodig heeft. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt voor dit recept. Wil je de chocolade-caramelbroodjes helemaal melkvrij maken, dan is dat geen probleem: gebruik amandelmelk in plaats van gewone melk, kokosvet in plaats van boter en sojaroom in plaats van gewone room.

Zo maak je 12 chocolade-caramelbroodjes:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Wachttijd: 2 uur 10 minuten
  • Kooktijd: 1 uur

    Voor het briochedeeg

  • 240 ml melk
  • 40 gr roomboter
  • 400 gr bloem (300 om 100)
  • 7 gr gist
  • 1/4 tl fijn zout
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • Voor de chocolade-caramelvulling

  • 100 gr kristalsuiker
  • 75 ml room
  • 25 gr boter
  • 100 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 1 flinke tl zeezoutflakes (of meer naar smaak), plus wat extra voor de garnering
  • 25 gr amandelschaafsel

Zo maak je het

Briochedeeg maken

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Voeg de melk met boter, suiker en ei aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg. Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar. Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg gedurende minimaal anderhalf uur ongestoord rijzen.

Chocolade-caramelvulling

Maak ondertussen je caramel. Hak daarvoor 50 gram van de chocolade in grove stukken. Doe vervolgens de suiker met 50 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Blijf erbij: op middelhoog vuur zal de suiker langzaam verkleuren. Roer niet, maar draai af en toe met de pan om de suiker gelijkmatig te laten caramelliseren. Haal de pan van het vuur zodra de caramel reebruin kleurt. Voeg dan de room toe. Zet de pan terug op laag  vuur en doe de boter en chocolade erbij. Roer rustig tot je een egale, gladde saus hebt. Voeg een snuf fijn zeezout toe.

Laat de chocolade-caramelsaus afkoelen tot kamertemperatuur. Hak ondertussen de resterende 50 gr chocolade in kleine stukjes.

Chocolade-caramelbroodjes bakken

Ga dan aan de slag met je deeg: rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30*40 cm. Dit luistert niet heel nauw: zo lang de lap een rechthoek is en niet dikker dan ¾ cm, zit je goed. Vouw de randen en hoekjes eventueel wat meer naar binnen, zodat je rechtere randen krijgt.

Besmeer het deeg met de chocolade-caramelsaus, maar laat aan de lange randen 2 cm vrij. Bestrooi het geheel met de gehakte chocolade, 3/4 van het amandelschaafsel en zeezoutflakes.

chocolade-caramelbroodjesRol het deeg dan vanaf de lange kant van je af tot een stevige rol. Leg de rol met de naad naar beneden op je werkvlak. Neem een scherp mes en snijd de uiteinden eraf en doe die in een ramequin of ander klein schaaltje: dit worden minder mooie, maar heerlijke broodjes.

Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter of bakspray. Snijd de rol deeg in 12 (ongeveer) gelijke plakken. Schik deze met een snijkant boven en een onder in de springvorm. Bestrooi met het laatste amandelschaafsel en nog wat zeezoutflakes. Dek de springvorm af met een theedoek en laat de chocolade-caramelbroodjes gedurende 40 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak de broodjes gedurende 20-25 minuten, tot het deeg mooi goudbruin kleurt en de chocolade-caramel bubbelt.

chocolade-caramelbroodjes

Nu komt het moeilijkste: wachten tot ze afgekoeld zijn. Doe dit wel, want de chocolade-caramelsaus is gevaarlijk heet, en de broodjes storten in als je ze te warm opeet. Lauw of op kamertemperatuur is prima!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt