Salades zoals deze eet ik al jaren, maar meestal combineerde ik de venkel dan met geitenkaas. Op Sicilië maken ze deze salade echter met venkel, sinaasappel, olijven en – meestal – rauwe ui.
Dat laatste vond ik voor het kerstdiner een beetje heftig, maar de echte Siciliaanse pistachenoten die we hadden meegenomen van vakantie, bleken een heerlijke vervanger.
Deze frisse salade is bovendien een heerlijke prelude voor de zalmbrioche en het rijke kerstdessert van mijn kerstmenu oven.
Siciliaanse venkelsalade voorbereiden
Dit voorgerechtje kun je het beste kort voor het serveren klaarmaken, anders verkleurt de venkel. De sinaasappelpartjes kun je wel al een dag eerder los snijden en in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Zo maak je Siciliaanse salade van venkel en sinaasappel voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 knol venkel
- 2 sinaasappels
- 20 gr pistachenoten
- 2 el paarse of zwarte olijven
- 2 el van je allerbeste extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Was de venkel en verwijder lelijke buitenbladen. Snijd het fijne groen af en houd dit apart.
Schaaf of snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken. Verdeel de plakken venkel over twee borden.
Salade van venkel en sinaasappel
Snijd de onder- en bovenkant van de sinaasappels af. Snijd de schil dik weg, zodat je een “blote” sinaasappel overhoudt. Snijd vervolgens de partjes tussen de vliezen vandaan. Karin Luiten doet hier voor hoe dat moet.
Te veel gedoe? Schil dan de sinaasappel op de gewone manier en snijd er plakjes van. Van in beide gevallen het sap dat vrijkomt op je snijplank op!
Hak de olijven en de pistachenoten grof. Snijd het fijne venkelgroen fijn.
Salade voor kerst
Verdeel de partjes sinaasappel over de venkel. Strooi de gehakte olijven en pistachenoten er overheen.
Besprenkel met de olijfolie, plus 1 tl sinaasappelsap per bord en maal zwarte peper over de salades. Bestrooi de salades ten slotte met fijngesneden venkelgroen.
Laat hier weten wat je er van vindt