Kerst 2019

Siciliaanse salade van venkel en sinaasappel

Deze Siciliaanse salade van venkel en sinaasappel is een heerlijk voorgerecht voor kerst: licht, fris en kleurrijk. Een perfecte start!

Salades zoals deze eet ik al jaren, maar meestal combineerde ik de venkel dan met geitenkaas. Op Sicilië maken ze deze salade echter met venkel, sinaasappel, olijven en – meestal – rauwe ui.

Dat laatste vond ik voor het kerstdiner een beetje heftig, maar de echte Siciliaanse pistachenoten die we hadden meegenomen van vakantie, bleken een heerlijke vervanger.

Deze frisse salade is bovendien een heerlijke prelude voor de zalmbrioche en het rijke kerstdessert van mijn kerstmenu oven.

Siciliaanse salade van venkel en sinaasappel

Siciliaanse venkelsalade voorbereiden

Dit voorgerechtje kun je het beste kort voor het serveren klaarmaken, anders verkleurt de venkel. De sinaasappelpartjes kun je wel al een dag eerder los snijden en in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Zo maak je Siciliaanse salade van venkel en sinaasappel voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1 knol venkel
  • 2 sinaasappels
  • 20 gr pistachenoten
  • 2 el paarse of zwarte olijven
  • 2 el van je allerbeste extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Was de venkel en verwijder lelijke buitenbladen. Snijd het fijne groen af en houd dit apart.

Schaaf of snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken. Verdeel de plakken venkel over twee borden.

Salade van venkel en sinaasappel

Snijd de onder- en bovenkant van de sinaasappels af. Snijd de schil dik weg, zodat je een “blote” sinaasappel overhoudt. Snijd vervolgens de partjes tussen de vliezen vandaan. Karin Luiten doet hier voor hoe dat moet.

Te veel gedoe? Schil dan de sinaasappel op de gewone manier en snijd er plakjes van. Van in beide gevallen het sap dat vrijkomt op je snijplank op!

Hak de olijven en de pistachenoten grof. Snijd het fijne venkelgroen fijn.

Salade voor kerst

Verdeel de partjes sinaasappel over de venkel. Strooi de gehakte olijven en pistachenoten er overheen.

Besprenkel met de olijfolie, plus 1 tl sinaasappelsap per bord en maal zwarte peper over de salades. Bestrooi de salades ten slotte met fijngesneden venkelgroen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.6 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt